Hallandsposten

Os-hjälten Salo berättar om sin svåra depression

- TT

Tommy Salo var målvaktshj­älten från OS 1994 som sen blev syndabocke­n i förlusten mot Vitrysslan­d åtta år senare. Under många år efter spelarkarr­iären var livet tungt, något han inte visade utåt. – När jag mått som sämst har jag tänkt att jag inte orkar leva längre, säger Salo till Aftonblade­t när han nu väljer att berätta om de tunga åren.

Förutom Os-guldet 1994 blev det även Vm-guld och tio säsonger i NHL. Efter karriären följde bland annat tränarjobb i Oskarshamn och sportchefs­jobb i Leksand. Men samtidigt också flera tunga år med depression, ohälsa, fel jobbval och skilsmässa.

– Och allt började med Vitrysslan­d-matchen. Den har förföljt mig hela livet och la delar av en grund till att jag mått riktigt dåligt. Nu har jag bearbetat det som hänt och hanterar minnet av missen bättre. Jag tror inte folk har fattat hur jäkla jobbigt jag har tyckt att det varit, säger 47-årige Salo till Aftonblade­t.

– Jag var inte mogen för Leksand. Jag kom dit med en ryggsäck av problem och när sportchefs­jobbet i Leksand åt upp mig så funkade jag inte som människa och jag mådde skitdåligt.

ETT ATT HAN lämnade Leksand 2015 flyttade han till Västerås och bodde även ett tag hos föräldrarn­a i Surahammar.

– Jag hamnade i ett ekorrhjul som jag inte kunde ta mig ur och det var under tiden i Leksand som jag var tvungen att göra något radikalt och ta tag i mitt liv. Det har jag gjort nu. Jag har använt mig av profession­ell hjälp med en psykolog.

Hos psykologen har han gått ett program, en stege, och är nu färdigbeha­ndlad.

– JAG OCH psykologen har hittat en metod som funkar för mig. Köra bil. Jag drar bara iväg och kör så långt jag kan. Kanske siktar på Kiruna, men kanske inte orkar hela vägen dit. Men det funkar för mig att vara instängd, hålla i ratten och fokusera på vägen. Kanske med radion brusandes i bakgrunden.

Ny kärlek och nytt jobb som gymnastikl­ärare i Borlänge har också bidragit till den nya tryggheten.

 ?? Bild: PETER KR GER/BILDBYRÅN ?? PSYKISK OHÄLSA. Tommy Salo har upplevt många jobbiga stunder sedan han lade målvaktssp­aden på hyllan.
Bild: PETER KR GER/BILDBYRÅN PSYKISK OHÄLSA. Tommy Salo har upplevt många jobbiga stunder sedan han lade målvaktssp­aden på hyllan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden