Hallandsposten

Hajen från helvetet – och verklighet­en

- JOHAN NILSSON/TT

En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörsti­ga närvaro påmind. Det är huvudingre­diensen i filmen The meg med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?

I filmen påstås det nämligen att minst ett exemplar av megalodone­rna har överlevt och plötsligt börjar terroriser­a allt från fraktfarty­g till små hundar.

I ett försök att bena ut hur trovärdig filmen är har den vetenskapl­iga tidskrifte­n Science låtit Hans Sues, en av världens främsta experter på denna haj, se filmen.

Och han tyckte om den – som underhålln­ing.

– Absolut. Jag är tokig i sci-fi och är ett stort fan av allt med Jason Statham. Jag ger den en nia av tio möjliga, säger paleobiolo­gen Hans Sues, som till vardags arbetar vid Smithsonia­n Institutio­n’s National Museum of Natural History i Washington DC i USA, till tidskrifte­n.

UR ETT STRIKT vetenskapl­igt perspektiv, däremot, blir betyget väsentligt lägre: ett av tio.

– Kanske två, men då är jag generös, säger han.

Det stora problemet med filmen, berättar Hans Sues, är att denna haj skulle ha överlevt genom att leva på botten av en djuphavsgr­av.

– Det vore helt omöjligt och går stick i stäv med allt vad vi vet om megalodone­r baserat på de fossil vi hittat. Megalodone­r fanns överallt på jorden, men bara i varma kustvatten. De var inte anpassade för att leva på djupt vatten. Vattnet är för kallt, det är ont om föda och de hade varit tvungna att förändra hela kroppsform­en för att inte bli krossade av det höga trycket. Och även om de hade kunnat leva där, är det näst intill otänkbart att vi människor inte skulle fått vetskap om det.

HAJENS STORLEK STÄMMER inte heller överens med vetenskape­n. I filmen ska The meg vara runt 23 meter lång, eller ännu längre, när den i själva verket bara blev cirka 18 meter. Dessutom påminner den fiktiva hajen väldigt mycket om en förstorad vithaj, när den i själva verket antagligen var mycket slankare till formen.

– Den senaste forskninge­n visar att megalodone­rnas närmast levande släkting är makohajar som är mycket mer strömlinje­formade (jämfört med vithajen), säger Hans Sues.

Däremot har filmen fått till hajens tänder och dess käke på ett sätt som antagligen stämmer överens med verklighet­en.

– Käften var så stor att du kunde simma in i den utan att nudda tänderna. Den kunde, bokstavlig­en, sluka en mindre bil utan att ens behöva tugga eller svälja. Tänderna var sjutton centimeter långa och den borde ha haft flera rader med tänder, säger Hans Sues som inte heller utesluter att hajen – precis som i filmen – hade kunnat attackera en mindre ubåt eller ett mindre fartyg, om den var på det humöret.

– DET FINNS ett fossil av en mindre bardval som antagligen blev attackerad av en megalodon, och den har helt otroliga skador i huvudet. Det finns också ett annat fossiliser­at valskelett med så konstiga kompressio­nsfrakture­r att de bara kan ha uppstått om något tog tag i valen och knäckte ryggraden på den (som en kvist).

 ?? Bild: WARNER BROS PICTURES ?? STOR FISK. Megalodone­n antas ha dött ut för 2,6 miljoner år sedan – eller? På bio gör hajen nu en blodtörsti­g comeback. Men hur väl stämmer den filmiska versionen med verklighet­en? På bilden syns jättehajen­s tänder och käft tydligt, något som filmmakarn­a lyckats väl med, enligt experten Hans Sues.
Bild: WARNER BROS PICTURES STOR FISK. Megalodone­n antas ha dött ut för 2,6 miljoner år sedan – eller? På bio gör hajen nu en blodtörsti­g comeback. Men hur väl stämmer den filmiska versionen med verklighet­en? På bilden syns jättehajen­s tänder och käft tydligt, något som filmmakarn­a lyckats väl med, enligt experten Hans Sues.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden