Hallandsposten

Älgarna har haft det tufft i torkan ONT OM MAT VÄNTAR I HÖST OCH VINTER

VETENSKAP:

- ANN EDLIDEN/TT

Älgar drabbas hårdare än andra viltdjur av den extrema sommarvärm­en, eftersom de varken kan hitta sin huvudsakli­ga föda eller mår särskilt bra när temperatur­en överstiger 20 grader.

– MAN KALLAR dem för kvalitetsb­etare eftersom älgar vill ha bra kvalitet och stor variation i födan. När torkan kommer tidigt så finns inte de frodiga örterna och skotten som de föredrar kvar och då förlorar födan den energi som älgarna behöver inför hösten och vintern, säger Jonas Malmsten, veterinär och viltforska­re vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Umeå. * Det finns sommartid mellan 300000 och 400000 älgar i Sverige. Under höstens älgjakt skjuts normalt sett 100 000 av dessa, vilket ger en mindre stam. Den exakta siffran på älgstammen varierar och är omöjlig att bestämma, enligt Jägareförb­undet. Älgar finns i alla svenska län förutom Gotlands län. Bara hälften av älgkalvarn­a överlever till ett års ålder, dödlighete­n för kalvarna är högre i regioner där det finns björn. Älgen är inget flockdjur, men man kan ofta se älgko med kalvar eller tjur och ko i följe inför parningen. *

– Rådjur är också ganska kräsna, medan vildsvin och kronhjort klarar sig bättre. Men det är förstås inte optimalt just nu – inget viltdjur lever gott på torrt gräs en hel sommar, fortsätter han.

ÄLGKOR MED KALVAR får dåligt med mjölk och det påverkar kalvarna, som behöver gå upp ordentligt i vikt under sommaren.

– De ska gå från tio till 150 kilo och då är de beroende av sin mamma. Effekten blir att de svälter, eller att mamman blir i så dåligt skick själv att hon inte kan brunsta och då kommer en del älgkor inte att gå med kalv nästa vår. Vi kommer att få se effekter framåt i tiden av den här torkan, säger Jonas Malmsten.

Älgens proteinrik­a foder och grönbete har vissnat och älgen får i stället livnära sig på fiber som den är tänkt att äta till hösten och vintern. Färre älgar betyder förstås en minskad älgjakt i höst. Hur många som fälls återstår att se, eftersom det är jägarna tillsamman­s med markägarna som bestämmer hur många älgar som får skjutas.

OM EXTREMT VARMA somrar kommer att bli vardagsmat i framtiden kommer älgarna definitivt att flytta på sig, förmodlige­n norrut, tror Jonas Malmsten.

– Älgen är byggd för ett kyligt klimat. Från studier i Nordamerik­a

Älgarnas sommarföda har redan torkat bort i värmen. Inför hösten och vintern väntar förmodlige­n svält, enligt viltforska­ren Jonas Malmsten. – Jämfört med de flesta andra vilda djur så har älgen det nog tuffast, eftersom den är så petig med maten, säger han.

”Det är förstås inte optimalt just nu – inget viltdjur lever gott på torrt gräs en hel sommar.”

JONAS MALMSTEN veterinär och viltforska­re

kan vi se att älgen blir stressad när det är för varmt, vilket med älgens tjocka päls betyder över 18 grader. Den vill söka sig till svalare områden och kommer förmodlige­n att flytta norrut i framtiden. På lång sikt kommer vi kanske inte att ha någon älg i södra delarna av Sverige, säger han.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? JOBBIGT LÄGE. Fler älgar kommer att svälta i höst och vinter på grund av torkan.
Bild: LARS PEHRSON JOBBIGT LÄGE. Fler älgar kommer att svälta i höst och vinter på grund av torkan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden