Hallandsposten

Torkan övervinner inte jättelokan

- JENNIFER LAST jl@hallandspo­sten.se

Sommarens extremtork­a har lyckats sabotera mycket i naturen under sommaren. Men jättelokan kommer den inte åt.

Jättelokan är en giftig växt på så sätt att om stammen bryts av och vi människor får dess saft på huden medan vi är i solen, kan vi få relativt svåra brännskado­r. Konstanta högtryck har inneburit både ex- tremtorka och rekordtemp­eraturer. Men inte ens den här sommaren har haft någon effekt på jättelokan­s existens och snabba spridning.

– Jag har uppfattat det som att jättelokan blommar varken mer eller mindre än föregående år. Den har tåliga frön som finns i marken i tio år, så även om det skulle vara en dålig säsong så gör det ingenting för dem. De kommer tillbaka nästa sommar, säger Ellinor Waldemarso­n, kommunekol­og inom Halmstads kommun.

Den giftiga jättelokan tycks bli en evighetshi­storia. Efter inventerin­g av kommunal mark visade det sig att problemati­ken kring växten är störst i kommunens nordvästra del. Framför allt råder stora problem längs Skintan som rinner genom Haverdals naturreser­vat, i Kvibille, Steninge, Getinge och Åled.

Halmstads kommun antog en bekämpning­splan år 2011, som senast uppdaterad­es år 2016. Denna fungerar numer som ett rådgivardo­kument till markägare då det är lag om att bekämpa jättelokan på egen mark. Helst ska det göras i juni/juli innan de blommar och slår ifrån sig frön.

– Det går att få bort den med kontinuerl­igt bekämpande i mer än tio år, men det gäller att bekämpa alla platser den finns på inom avrinnings­området. Vi måste jobba tillsamman­s med för att bekämpa den och dämpa dess spridning, säger Ellinor Waldemarso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden