Hallandsposten

Vallöften saknar stöd i skollagen

- CECILIA WELIN

L och M ger löften i sina lokala valmanifes­t som saknar stöd i skollagen. Det handlar om mobilfria lektioner i alla kommunala skolor samt omdöme i ordning och reda.

Moderatern­a vill att kommunens skolor ska få möjlighet att införa omdöme i ordning och reda.

– Studieron är inte bra, betygen dalar för vissa grupper och vi behöver börja ställa mer krav på eleverna, säger Christofer Lundholm, femma på partiets kommunlist­a.

Men löftet kan bli svårt att uppfylla utan en lagändring.

– När jag tittar på lagstiftni­ngen har jag svårt att se att detta inryms i dag, säger Maria Olausson, undervisni­ngsråd på Skolverket.

CHRISTOFER LUNDHOLM påpekar att partiet även driver frågan nationellt.

– Vi hoppas på en moderatled­d regering så att detta införs på alla skolor. Annars vill vi åtminstone försöka bli testkommun. Exakt hur det ska utformas får man titta på.

Moderatern­as vallöfte om att skolor ska få möjlighet att införa mobilförbu­d blir enklare att uppfylla eftersom den möjlighete­n redan finns. Detta är ju som att slå in en öppen dörr. Varför har ni med detta?

– Vi tror att få känner till det och ser det som ett sätt att visa att vi står bakom politiskt. Det kan råda oenighet ute på skolorna om detta, så vi vill visa att vi är positiva, säger Christofer Lundholm.

LIBERALERN­A VILL GÅ ett steg längre och införa mobilfria lektioner på alla kommunala grundskolo­r. Även detta vallöfte blir svårt att uppfylla eftersom det saknar stöd i skollagen.

– Det här kan man inte göra. Den möjlighete­n som finns i dag att införa mobilfria lektioner är inom ramen för skolans ordningsre­gler och det är varje enskild rektor som tar slutgiltig­t beslut om det. Ska man försäkra sig om att varenda skola gör det krävs en ny lagstiftni­ng, säger Maria Olausson.

MEN LOVISA ALDRIN (L), partiets förstanamn, är ändå hoppfull.

– Vi vill helst få igenom detta på riksnivå. Men annars tänker jag att vi kan göra det i Halmstad genom att införa riktlinjer. Dessa är man då inte tvingad att följa, men vi blir ändå tydliga med att vi vill säkerställ­a lugn och ro i klassrumme­n, säger hon.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? MOBILFRITT. I dag är det upp till varje rektor att bestämma om en skola ska ha mobilfria lektioner eller inte.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON MOBILFRITT. I dag är det upp till varje rektor att bestämma om en skola ska ha mobilfria lektioner eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden