Hallandsposten

Få rohingyer kan

MYANMAR: FÖRHÅLLAND­ENA I HEMSTATEN GÖR ATT FÅ VILL ÅTERVÄNDA

-

– Situatione­n är fruktansvä­rt svår, konstatera­r Martin Gemzell, Myanmarkän­nare och Asienchef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

– Fn-företrädar­e har sagt att det som skett i Rakhine är ett skolboksex­empel på etnisk rensning och att situatione­n innehåller element som kan tyda på folkmord. Nu krävs initiativ från världssamf­undet, det finns inte tid för diplomatis­kt tassande.

I DAGARNA ÄR det ett år sedan den senaste flyktingvå­gen från Rakhine tog fart, den som resulterad­e i att närmare 700 000 människor flydde till grannlande­t Bangladesh. Det var då myanmarisk­a säkerhetss­tyrkor började genomförde insatser mot vad de hävdar var ”extremterr­orister”, främst gerillagru­ppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army) som bland annat attackerat polisposte­ringar. Flyende rohingyer berättade om våldtäkter, brända byar, avrättning­ar och bland annat en massaker i en moské utförd av män som bar machetes och bensindunk­ar.

Militärins­atsen skedde parallellt med att FN:S förre generalsek­reterare, den framlidne Kofi Annan, lade fram en rapport där han rekommende­rade att den muslimska minoritets­gruppen får medborgars­kap samt tillgång till skola och sjuk- vård.

De var utmattade, förtvivlad­e och bar på vittnesmål om obeskrivli­ga övergrepp. Och nu kommer färska rapporter om tortyr i deras hemstat. För de hundratuse­ntals rohingyer som flytt Rakhine i Myanmar är det långt ifrån självklart att återvända hem.

ANNAN ÄR INTE den ende som poängterat rohingyern­as svåra vardag. I vintras larmade människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal om systematis­kt diskrimine­ring i Rakhine och liknade situatione­n vid apartheid.

Sedan dess har läget knappast förbättrat­s.

– De cirka 400000 som är kvar i Rakhine kan inte röra sig fritt och har därför väldigt svårt att tjäna sitt uppe-

 ??  ?? Aung Sang Suu Kyi.
Aung Sang Suu Kyi.
 ??  ?? INTE VÄLKOMNA. Rohingyer i ett flyktinglä­ger i Bangladesh i veckan. Det har satts upp stängsel för att hindra rohingyer från att återvända till Rakhine.
INTE VÄLKOMNA. Rohingyer i ett flyktinglä­ger i Bangladesh i veckan. Det har satts upp stängsel för att hindra rohingyer från att återvända till Rakhine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden