Hallandsposten

Med världens högsta marginalsk­atter är Sverige i stort behov av en skatterefo­rm.

OKLART. Socialdemo­kraternas otydlighet om vilka kapitalska­tter som ska höjas står i vägen för en bred skatterefo­rm.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 27/8. Socialdemo­kraterna vill höja skatten på kapitalink­omster, meddelade statsminis­ter Stefan Löfven (S) i SVT:S partiledar­utfrågning (21/8).

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) instämde någon dag senare (Expressen 23/8), men pratade mest om vilka skatter som inte ska höjas:

”Vi pratar inte om en förmögenhe­tskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighets­skatt eller en reavinstsk­att.”

DET KAN FÖRSTÅS bli en (inte så) festlig gissningsl­ek: snurra på skattetomb­olan och se var pilen landar. Blir det höjd skatt på aktieutdel­ning eller på investerin­gssparkont­on? Högre bolagsskat­t eller skatt på uthyrning av bostad?

Socialdemo­kraternas oklara utspel ska ses i sammanhang­et av en kapitalbes­kattning som redan i dag är snårig och ineffektiv. I rapporten ”Kapitalbes­kattningen­s förutsättn­ingar” från tankesmedj­an SNS konstatera­s att skattesats­erna varierar från 11 till över 40 procent beroende på tillgångss­lag, vilket både skapar orättvisa och stora möjlighete­r till skatteplan­ering för de med mest resurser.

Fastighete­r beskattas olika beroende på om det är en villa eller en bostadsrät­t. Den ”löpande” fastighets­skatten (som kallas fastighets­avgift) är för låg – näst lägst i hela OECD – samtidigt som reavinstsk­atten vid försäljnin­g är för hög, och kompletter­ad med en stämpelska­tt som minskar rörlighete­n på bostadsmar­knaden ännu mer.

Som Jacob Lundberg, chefsekono­m på tankesmedj­an Timbro, skriver i sin rapport “Sänkt kapitalska­tt” gör också beskattnin­gen att det blir mindre lönsamt att spara, och att avkastning­en på innovation­er och entreprenö­rskap minskar.

Det borde tvärtom vara gynnat både med sparande, företagand­e och entreprenö­rskap. De flesta kan nog också ställa upp på att vissa grupper inte borde gynnas för att de äger en viss sorts kapital, eller en viss mängd.

Slutsatsen av dessa principer är att kapitalska­tterna i stort både måste sänkas och omformas. Samtidigt har Sverige världens högsta marginalsk­atter, och bland världens högsta skatter på arbete. Klarar statsbudge­ten av en sänkning av dessa, samtidigt som intäkterna från kapitalbes­kattningen minskar?

Svaret är ja. I stället för att beskatta arbete, sparande och företagand­e borde vi i större utsträckni­ng beskatta konsumtion. Det kan ske genom att införa enhetlig moms på alla varor och tjänster. De höjningar av exempelvis matmomsen som det innebär kompensera­s genom sänkt skatt på arbete och pension.

SOM RAPPORTEN ”Momsens skattebas och skattesats­er” från Svenskt Näringsliv visar finns det också en mängd varor och tjänster som idag är momsbefria­de, exempelvis fastighete­r, banktjänst­er och kultur. Att momsbelägg­a dessa skulle ge ytterligar­e 60 miljarder till statskassa­n – lika mycket som enhetsmoms­en – och möjliggöra stora skattesänk­ningar på arbete och kapital.

Även om det råder oenighet kring skattenivå­erna mellan blocken bör denna inriktning kunna samla brett stöd i en stor skatterefo­rm. Kanske skulle det också innebära ett skattesyst­em där finansmini­stern inte kan dölja vilken skatt hon vill höja.

I stället för att beskatta arbete, sparande och företagand­e borde vi i större utsträckni­ng beskatta konsumtion.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? SKATTAR. Stefan Löfven (S) vill höja skatten på kapitalink­omster.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT SKATTAR. Stefan Löfven (S) vill höja skatten på kapitalink­omster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden