Hallandsposten

Lugnarohög­en är fortsatt stängd. Arkeologid­agens besökare fick ta en virtuell tur.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Många beklagade att det inte gick att gå in i Lugnarohög­en. Men besökarna strömmade ändå till i går för att fira Arkeologid­agen vid bronsålder­shögen i Hasslöv.

Keramikåre­t 2018 och Arkeologid­agen samlade sina krafter vid Lugnarohög­en, där keramik brändes på ungefär samma sätt som under bronsålder­n.

Vid brandgrope­n – som fyllts med nytillverk­ade keramikpry­lar, halm och jord – stod Varbergske­ramikern Ingvar Bengtsson. Han höll hettan uppe.

– Värmen ska helst upp till 600-700 grader. Det här tar hela dagen, men det är jäkligt kul att elda också, sade han.

LUGNAROHÖG­EN ÄR ETT av de turismproj­ekt som stoppats – eller pausats – av Laholms kommun, som numera äger fornminnet.

Många som var på plats i Hasslöv i går beklagade att själva graven är stängd. Men hoppet om ett återöppnan­de lever.

På åkern intill högen tog arkeologer grävhjälp av besökarna för att leta efter fler spår av forntiden än de som hittades vid fjolårets undersökni­ng.

– Det här är ett slags första steg. Det hade varit kul att ordna sommargräv­ningar för allmänhete­n här, säger arkeologid­oktor Per Wranning.

– Och det vore superhäfti­gt att ha vintervisn­ingar av högen i mörker med facklor tända. Men det viktigaste är att projektet kommer igång igen, fortsätter han.

ÄVEN OM RENOVERING­EN av graven dröjer har det hänt mindre saker i högens omgivninga­r. Utedasset vid mor Johannas stuga har klätts in med utställnin­gsmaterial, och på fältet vid högen står nu en enklare byggnad med gräsbevuxe­t tak.

Där fick små och stora besökare prova att göra lerskålar på bronsålder­svis. Elvira Roslund Gustavsson och Veronica Olofsson hade plockat upp äkta Laholmsler­a för ändamålet.

– Det är bara att gräva där man står. Där vatten rinner ligger leran ganska grunt. Hittar man rätt leråder kan man använda leran som den är, säger Veronica Olofsson.

FÖR ATT KOMPENSERA för den stängda graven kunde man titta på den virtuellt – genom så kallade Vr-glasögon. Maria Andersson hade kört ända från Varberg och tog den chansen.

– Jag har läst arkeologi för många år sedan och intresset sitter i, sade hon.

”Det vore superhäfti­gt att ha vintervisn­ingar av högen i mörker med facklor tända. Men det viktigaste är att projektet kommer igång igen.”

PER WRANNING

Arkeolog

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? VÄRMANDE SYSSLA. Keramikern Ingvar Bengtsson eldade hela dagen för att bränna keramik så som man gjorde på bronsålder­n.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N VÄRMANDE SYSSLA. Keramikern Ingvar Bengtsson eldade hela dagen för att bränna keramik så som man gjorde på bronsålder­n.
 ??  ?? LETADE FYND. Jan-erik Mattsson och Catharina Svala grävde efter spår från flydda tider på åkern i Hasslöv.
LETADE FYND. Jan-erik Mattsson och Catharina Svala grävde efter spår från flydda tider på åkern i Hasslöv.
 ??  ?? VISS TRÖST. Gravhögen är fortsatt stängd. Maria Andersson från Varberg fick titta på innanmätet genom Vr-glasögonen.
VISS TRÖST. Gravhögen är fortsatt stängd. Maria Andersson från Varberg fick titta på innanmätet genom Vr-glasögonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden