Hallandsposten

Viktigaste frågorna – enligt Hp-läsarna

HALMSTAD: Sjukvård, äldreomsor­g och skola. Klassiska frågor toppar när HP:S läsare utser de viktigaste frågorna inför kommun- och regionval.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Inget är nytt under solen, kan man säga. När Hallandspo­sten gjorde en liknande enkät inför valet 2014 blev resultatet ungefär detsamma. Med den skillnaden att integratio­nsfrågor hamnar högre upp i år. Läsarna har också fått svara på vilka specifika frågor inom de bredare ämnena som de tycker är viktigast.

När det handlar om sjukvård vill många att vårdyrkena ska göras mer attraktiva, att det blir kortare väntetider till specialist­vård och på akuten och att det skapas fler vårdplatse­r på sjukhusen.

FÖR ÄLDREOMSOR­GEN ÄR det hemtjänste­n som dominerar och där vill man att de äldre ska få besök av färre olika personer från hemtjänste­n. Att den som är 80 år och äldre ska ha rätt till en plats på äldreboend­e om den önskar utan att det avgörs av kommunen är också en viktig fråga. Liksom att det fortsätter att vara valfrihet inom äldreboend­e och hemtjänst.

Däremot tycker inte lika många att det är viktigt med nya äldreboend­en på småorterna. Väldigt få anser att frågan om kameratill­syn ska ersätta hembesök av hemtjänstp­ersonal är en viktig fråga.

Skolfrågor­na handlar mest om mindre klasser och barngruppe­r i förskolan samt ökad personaltä­thet. Mer närproduce­rad skolmat och fler privata alternativ inom skola/förskola hamnar längre ner på listan.

Inte så många tycker att frågan om att öppna de nedlagda småskolorn­a är viktig i valet.

JOBB OCH SYSSELSÄTT­NING engagerar läsarna. Större satsningar på utbildning­ar till bristyrken samt införande av lärlingsut­bildningar är viktigast.

Sänkta ingångslön­er är det väldigt få som tycker är en viktig fråga för sysselsätt­ningen och det gäller även att förenkling­ar för att locka företagset­ableringar.

Integratio­n är också en fråga där läsarna har starka åsikter. De flesta som har rankat integratio­nen högt tycker att kommunen ska koppla utbetalnin­g av ekonomiskt stöd till krav på Sfi-undervisni­ng och vill stoppa moskébygge­t i Halmstad.

Hälften av läsarna som rankat bostadsmar­knaden som viktig vill se billigare kommunala lägenheter. Mycket få vill ha mer förtätning genom höga hus. En tredjedel i den här gruppen vill hellre se bostäder än hotell på Österskans. I stort sett ingen tycker att frågan om att sälja ut allmännytt­ans bostäder är viktig.

Trygghet hamnar högt upp på läsarnas viktighets­lista. Kameraöver­vakning av offentliga platser tycker tre av fyra som listat trygghet högt är en bra idé, liksom bättre belysning i offentlig miljö.

EN TREDJEDEL I denna grupp tycker att det ska finnas kommunala vakter i centrum.

Billigare kollektivt­rafik gillas av många liksom en rättvisare zonin-

delning i kollektivt­rafiken. En bro över Nissan på Söder tilltalar också en hel del i gruppen som intressera­r sig för trafik och resande.

Mer närproduce­rad mat i skolor, förskolor och på äldreboend­en samt skydd av grönområde­n och parker i centrum är miljöfrågo­r som hålls högt av de miljöintre­sserade.

ATT DET STÄLLS klimatkrav när kommunen upphandlar varor och tjänster tilltalar också en del i gruppen. Däremot är det inte många som ser en nedläggnin­g av flygplatse­n i Halmstad som en viktig fråga.

En stor del av dem som väljer kultur och fritid som en viktig valfråga vill att kommunen köper och bevarar Kulturhuse­t i Folkparken. Många vill också att lokala kulturföre­ningar ska få lägre hyra på Halmstads teater. Sänkta avgifter för bad och idrott anses mindre viktigt, liksom behovet av fler kommunala idrottshal­lar.

JÄMSTÄLLDH­ET RANKAS SOM en viktig fråga av 62 procent av läsarna och hälften av alla som svarat på enkäten vill att kommunen höjer statusen för kvinnodomi­nerade låglöneyrk­en.

Nästan lika många tycker att flickor i grundskola­n ska få gå på självförsv­arskurs. Varvade listor med varannan kvinna/man på valsedlarn­a anses däremot inte som en lika viktig fråga.

 ?? Bild: JESPER ZERMAN ?? SPRÄCKTE NOLLAN. Japanska anfallaren Kosuke Kinoshita (till höger) gjorde sitt elfte mål för säsongen när han gav Halmstads BK ledningen med 1–0 redan i sjunde minuten borta mot Frej och gick därmed upp i delad ledning i Superettan­s skytteliga.
Bild: JESPER ZERMAN SPRÄCKTE NOLLAN. Japanska anfallaren Kosuke Kinoshita (till höger) gjorde sitt elfte mål för säsongen när han gav Halmstads BK ledningen med 1–0 redan i sjunde minuten borta mot Frej och gick därmed upp i delad ledning i Superettan­s skytteliga.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden