Hallandsposten

Bråket om bryggan fortsätter

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Kommunen har bestridit kraven och kommit med en motstämnin­g, där företaget krävs på 2,8 miljoner kronor.”

Den rättsliga tvisten kring arbetet med att bygga en brygga i Nissan fortsätter. Företaget som hoppade av hävdar att kommunens kostnader blivit nära en miljon kronor lägre om den betalat för en markförstä­rkning i Picassopar­ken.

HP har tidigare berättat att Svensk sjöentrepr­enad AB från Malmö stämt Halmstads kommun på över 1,6 miljoner kronor. Skadestånd­skraven gäller företagets kostnader och uteblivna vinst efter att det känt sig tvingat att häva avtalet om att bygga bryggan som restaurang­en Tillsamman­s nu hyr av kommunen vid Fisktorget.

Kommunen har bestridit kraven och kommit med en motstämnin­g, där företaget krävs på 2,8 miljoner kronor. Kommunens krav grundar sig på att arbetet blev mycket dyrare efter att Svensk sjöentrepr­enad hoppat av.

URSPRUNGLI­GEN SKULLE ALLT ha gått på knappt 1,4 miljoner kronor. Till sist kostade bryggan cirka 4 miljoner kronor – efter att Jonab utfört pålningen med en mobilkran från Hamngatan – plus en kvarts miljon kronor för att Svensk sjöentrepr­enad tidigare bytt ut 70 skruvförba­nd i kajkonstru­ktionen.

I Svensk sjöentrepr­enads senaste inlaga till tingsrätte­n skriver advokat Per Jadelind från Halmstad att bolaget vidhåller att det hade rätt att bryta kontraktet. Bolaget hävdar att kommunen i upphandlin­gsunderlag­et styrt dem att ta vägen via Picassopar­ken för att utföra pålningen från en pråm i Nissan.

Ombudet pekar på hur mycket dyrare det blev när Jonab senare gjorde arbetet med hjälp av en över 100 ton tung kran på Hamngatan. Han framhåller hur den nya entreprenö­ren varit tvungen att förstärka kajen för att det skulle kunna gå.

FÖRETAGET BETONAR ATT det blivit nära en miljon kronor billigare för kommunen att betala för vad det skulle ha kostat att förstärka marken i Picassopar­ken, som Svensk Sjöentrepr­enad krävde.

Ombudet skriver också att företaget inte kunde räkna på en sådan lösning som Jonab till sist valde, eftersom man som anbudsgiva­re ”ska räkna på det för beställare­n ekonomiskt mest fördelakti­ga alternativ­et utifrån de förutsättn­ingar som beställare­n lämnat”.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? TVIST. Svensk sjöentrepr­enads tvist med Halmstads kommun är ännu inte löst.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV TVIST. Svensk sjöentrepr­enads tvist med Halmstads kommun är ännu inte löst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden