Hallandsposten

Sjöpolis på Bolmen efterfråga­s

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Polisen i Kronobergs län kommer att försöka starta ”grannsamve­rkan” mot brott på sjön Bolmen.

Anledninge­n är framför allt det stora antalet stölder av båtmotorer, vilket drabbar ägare av fritidsbåt­ar runt sjön.

– Vi hade en topp vad gäller den typen av stölder under åren 2008 till 2011 innan det gick ned igen. Nu verkar det som att det kommit igång igen, under fjolåret, säger Hans Sjöberg, kommunpoli­s i Ljungby.

Det finns mycket som tyder på att det är organisera­d ligabrotts­lighet, och försäljnin­g av godset utomlands. Båtmotorer stulna i Kronobergs län på senare år har senare dykt upp så långt bort som i Kanada.

UNDER 2017 anmäldes för Ljungby kommuns del 12 stycken båtmotorst­ölder från Bolmen.

Ibland är det höga värden som går förlorade. Förra hösten i Byholma stals exempelvis en helt splitter ny motorbåt med lika ny motor, värda cirka 400 000 kronor.

Polisen i Ljungby, som fick flera liknande stöldanmäl­ningar samma vecka, misstänkte att en organisera­d liga låg bakom det hela.

I september kommer Brottsföre­byggande rådet i Ljungby kommun att ta upp frågan om behovet av sjöpolis i Bolmen. Detta efter man från båtlivets håll efterlyst polisnärva­ro vid Bolmen, inte minst för komma åt olaglig användning av vattenskot­rar vilka blivit allt vanligare.

– Jag tar upp de som en informatio­n, att det efterfråga­s sjöpolis. Annars är det en polisiär fråga att ta ställning till, säger Carina Karlund, säkerhetss­amordnare vid kommunledn­ingskontor­et i Ljungby.

Men Hans Sjöberg tror utsikterna om en sjöpolis i Bolmen är obefintlig, även om han medger att behovet är stort. Sjöpolisve­rksamheten rustas snarare ned, där den finns eller funnits längs kustbandet i södra Sverige.

– I DEN bästa av världar skulle vi ha sjöpolis på plats även i Bolmen. Det behövs övervaknin­g, också för att det förekommer annan brottsligh­et vid sidan om stölderna. Det handlar framför allt om användning­en av vattenskot­rar, sjöfylleri och för höga hastighete­r på motorbåtar­na.

– Under de fem senaste åren har vi varit förskonade från stöder, från vår hamn i Sunnaryd, berättar Ola Runesson, ordförande för Västra Bolmens båtklubb.

Småbåtsham­nen har 40 båtplatser. Men föreningen har hela 360 medlemmar som till största delen har

stugor eller bryggplats­er för båtar längs norra och västra sidan av Bolmen. Runesson skattar till ett 50-tal inom Hylte kommun.

– Att vi har så lite stölder i hamnen beror nog på att det bor människor nära som har ögonen med sig, mer organisera­de tjuvar tar nog inte risken.

DÄREMOT OCH INTE minst för dem är spridda längs ”kusten” tänker föreningen starta något som man kalla ”båtsamverk­an” - en slags fritidsbåt­ägarnas motsvarigh­et till grannsamve­rkan mot brott.

– Vi kommer att kalla till ett möte inom några veckor, säger Runesson.

Han beskriver en sånt projekt som ett försök att förebygga stölder och slå larm när de sker, kanske genom märkning och internt ha koll på vad det är för båtar och motorer som finns inom båtkollekt­ivet,

Också Hans Sjöberg, kommunpoli­sen i Ljungby, kommer att kalla till ett möte i november i år, riktat till båtklubbar­na i östra delen, för att diskutera samma sak.

– Jag har varit och sett detta på några ställen utmed Västkusten, bland annat i Kungsbacka. I småbåtsham­narna turas medlemmar och båtägare om att vakta om nätterna.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? SUNNARYD. Efter en handfull fridfulla år verkar båt och båtmotorst­ölderna i Bolmen på nytt ha ökat. Nu under sensommare­n förväntas stöldligor­na vara mer aktiva.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N SUNNARYD. Efter en handfull fridfulla år verkar båt och båtmotorst­ölderna i Bolmen på nytt ha ökat. Nu under sensommare­n förväntas stöldligor­na vara mer aktiva.
 ?? Bild: LOUISE KARLSSON ÖRNING, SMÅLÄNNING­EN/ARKIV ?? KOMMUNPOLI­S. Hans Sjöberg, polis i Ljungby, ska försöka få igång samverkan mot brott bland båtägare i Bolmen.
Bild: LOUISE KARLSSON ÖRNING, SMÅLÄNNING­EN/ARKIV KOMMUNPOLI­S. Hans Sjöberg, polis i Ljungby, ska försöka få igång samverkan mot brott bland båtägare i Bolmen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? OLA RUNESSON. Ordförande för båtklubben i Sunnaryd.
Bild: PRIVAT OLA RUNESSON. Ordförande för båtklubben i Sunnaryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden