Hallandsposten

Käpphästar­na fixade hindren

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Det är trångt i tältet där får göra sin egen käpphäst. Utanför kan man sedan testa att galoppera fram med den över en hinderbana på gräset framför teatern.

Första gången man ser någon hoppa över hinder med en käpphäst mellan benen går tankarna kanske till John Cleese och de andra i Monty Python:s sketch ”Silly olympics” – men Linda Östman, som är verksamhet­schef på Harplinge ridklubb, berättar att käpphästri­dning blivit en stor sport de senaste åren.

– I samband med vanlig hästhoppni­ng har vi anordnat tävlingar med käpphästar också och då kommer det jättemånga deltagare – där en del reser långt för att vara med, säger hon och visar hur man ska galoppera fram mellan hindren med ena foten framför den andra.

Några som redan hunnit bli vana käpphästry­ttare är 11-åriga Amanda Carlwe och 12-åriga Tess Starck.

– Vi rider även på riktiga hästar, men det här är också kul och ett bra sätt att träffa nya kompisar, säger Amanda.

– Man kan tävla både i dressyr och hopp med en käpphäst, säger Tess och berättar att de varit iväg och tävlat i både Mölnlycke och Stenungsun­d.

I tältet vid Folkets rum intill Österskans har tjejerna en workshop, där de visar besökarna – som nästan uteslutand­e är just tjejer – hur man gör sin egen käpphäst.

– Det är rätt enkelt. Man klipper ut sidor efter en mall. Sedan syr man ihop och fyller med sådant man har i kuddar, säger Amanda.

På deras Instagramk­onto @backens_kapphastst­all kan man se hur det går att få en personlig stil på sin ”häst” genom vilken färg man har på tyget och manen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VANA RYTTARE. Amanda Carlwe och Tess Starck gillar att rida på både riktiga hästar och käpphästar.
Bild: ROGER LARSSON VANA RYTTARE. Amanda Carlwe och Tess Starck gillar att rida på både riktiga hästar och käpphästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden