Hallandsposten

Krafttag krävs mot invasiv art

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Det blev stor uppslutnin­g vid Vita sjö, när Stensåns vattenråd bjöd till vattendag. Bekämpning­en av den invasiva växten sjögull stod högst på agendan.

I gränstrakt­erna mellan Halland, Skåne och Småland finns upprinning­sområdet till Stensån.

Det som händer här påverkar växt- och djurliv längs med ån, ända ut till mynningen i Laholmsbuk­ten.

KOPPLAD TILL STENSÅN är Vita sjö, i närheten av Skånes Fagerhult. Vid sjöns badplats upptäcktes 2012 en gul näckroslik­nande växt. Det visade sig vara den invasiva och starkt växande arten sjögull.

Ortsborna och Stensåns vattenråd började bekämpning­en på allvar 2015. Det handlar om stora ramar med svart duk som läggs i sjön för att hindra växten från att få ljus.

Bekämpning­en tilldrog sig stort intresse vid gårdagens vattendag. Jan Norstrand har varit starkt engagerad.

– Vi har räddat badplatsen. Men det är mycket kvar. Det känns som att det här inte har något slut, säger han. Mäktar ni med att utrota sjögullet i sjön?

– Nej, det behövs mer pengar och krafter för bekämpning­en. Vi har jobbat ideellt och lagt över 1000 arbetstimm­ar. Det är inte hållbart i längden, säger Jan Nordstrand.

Han får medhåll av Leif Filipsson, eldsjäl och tidigare ordförande i vattenråde­t.

– Man orkar inte hålla på en längre period. Sedan måste myndighete­rna gå in med åtgärder, säger Leif Filipsson.

Han är kritisk till Naturvårds­verket.

– De har inte gjort ett jota, säger Leif Filipsson som säger att andra Eu-ländersätt­er in snabba åtgärder med speciella arbetslag när en invasiv art hittas.

ÅRETS TORRA SOMMAR har förstås varit en svår tid för djurlivet i Stensån, och kanske framför allt i dess biflöden. Lilla Stensån var i sommar helt torrlagd.

Per Ingvarsson, Sportfiska­rna, gjorde i våras en stor inventerin­g av ån. I december kommer hans rapport.

– Det är allvarligt när det inte finns några refuger. Både stora och Lilla Stensån är närmast kanalisera­de på en del sträckor, säger han. Har livet i bäckarna dött ut i torkan?

–Det är inte helt utdött. Men det tar förstås hårt på beståndet. Även där det fanns vatten kvar blev det lättare för predatorer­na att ta mindre fisk.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? DRABBAD SJÖ. Vita sjö hotades att bli Gula sjö. Bekämpning­en av sjögull måste fortsätta i åratal framöver.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N DRABBAD SJÖ. Vita sjö hotades att bli Gula sjö. Bekämpning­en av sjögull måste fortsätta i åratal framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden