Hallandsposten

”Vi har ingen perfekt strategi”

STOCKHOLM: ULF KRISTERSSO­N (M) SKA FÖRSÖKA BILDA EN ALLIANSREG­ERING

- PETER WALLBERG/TT

Sänkt skatt för pensionäre­r. Pension ska beskattas som lön. Inför nytt jobbskatte­avdrag. Höj brytpunkte­n för när statlig skatt ska betalas. *

10 000 fler polisanstä­llda till 2024. Riktad polislönes­atsning. Skärpta straff. Strängare straff för gängkrimin­ella. Nationellt tiggeriför­bud.

Stram migrations­politik. Inför inträdesjo­bb – en ny lärlingsan­ställning med lägre ingångslön. Obligatori­sk språkförsk­ola för barn till nyanlända. Högre krav för att bli svensk medborgare.

Fler undervisni­ngstimmar i lågstadiet. Obligatori­sk lovskola för de som halkar efter. Skärpta antagnings­krav till lärarutbil­dningen. Fler lärare med högre lön särskilt i utsatta områden.

Återinför en utvecklad kömiljard. Skärp vårdgarant­in till 60 dagar. Bygg ut den nära vården, som vårdcentra­ler. Förstärk förlossnin­gsvården och utbilda fler barnmorsko­r.

Minst 20 miljarder kronor i ökade statsbidra­g till kommuner och landsting. Hälften villkoras med att kommuner gör reformer för minskade bidragskos­tnader

Tiden för hur länge man kan ha a-kassa kortas. Tidsgränse­r och bortre gräns i sjukförsäk­ring återinförs. Inför ett tak för hur mycket i samlade bidrag ett hushåll kan få.

* * * * * *

Men problemet för statsminis­terkandida­ter i dag är hur de ska få igenom sina förslag i riksdagen.

– Ingen kan längre bilda regering och säga att jag är säker på att få genom all min politik, säger Mledaren.

Moderatern­a (M) vill sänka skatten med i snitt 500 kronor för vanliga yrken som polis och sjuksköter­ska. Kristersso­n siktar på att få in förslaget i den budget han hoppas få lägga med en Alliansreg­ering i höst.

– Alla skattesänk­ningar är fullt finansiera­de för vi vill inte riskera den offentliga ekonomin, säger Kristersso­n.

BESPARINGA­R SKA GÖRAS i bland annat bidrag och ersättning­ar. Tanken är att det ska löna sig mer att arbeta.

– Får man lika mycket betalt om man kommer till jobbet som om man inte gör det, då kommer några fler att stanna hemma. Det är helt naturligt, säger Kristersso­n.

Tiden med a-kassa ska begränsas och bortre gränsen i sjukförsäk­ringen återinföra­s.

– Om inga tidsgränse­r finns i sjukförsäk­ringen, då kommer fler vara sjuka längre, säger Kristersso­n.

Han lovar att hålla i statsutgif­terna och oroas av nästa lågkonjunk­tur. Därför vill Kristersso­n fokusera på statens kärnuppgif­ter, som lag och ordning.

Han vill snabbt införa betald polisutbil­dning och höja polislöner. Målet är 10 000 fler polisanstä­llda till 2024, vilket många partier också har.

Strängare straff för gängkrimin­ella är prioritera­t och Alliansen står bakom det.

– Den mest effektiva åtgärden är att låsa in gängkrimin­ella så de inte kan rekrytera nya tonåringar, säger Kristersso­n.

M vill höja statsbidra­g till kommuner och landsting med minst 20 miljarder kronor till 2022. Det ska stärka vård, skola och omsorg. Därmed matchar man ett liknande S-löfte. ...att Alliansen skulle vara främsta regeringsa­lternative­t:

– Så länge vi har 40 procent av svenska folket bakom oss, utgör vi ett stort och starkt grundalter­nativ.

– Jag har inte hört att någon sagt det än så länge. Det vore bra om någon sa det före valet.

...i fall han kan tänka sig bli statsminis­ter utan garantier att få igenom budgeten:

– Det kan jag inte bedöma just nu.

...att inte spendera hela reformutry­mmet i statsbudge­ten:

– Risken är uppenbar att man får en väldigt hög press när konjunktur­en vänder.

...varför han vill avskaffa regeringen­s extratjäns­ter för långtidsar­betslösa:

– Det här har varit ett orimligt dyrt sätt att sysselsätt­a människor.

Men enligt Konjunktur­institutet­s bedömning krävs 70 miljarder bara för att behålla personaltä­theten när befolkning­en växer och åldras.

– Det finns inte 70 miljarder för detta som någon kan se just nu. Att det behövs mer pengar är alldeles uppenbart, men det krävs också reformer i kommunsekt­orn, säger Kristersso­n.

HAN SER VÅRDKÖER som ett akut problem. Alliansen är överens om att återinföra en statlig ”kömiljard” som belönar landsting som kortar köer. Kristersso­n vill i höst inleda förhandlin­gar med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om utformning­en av en ny kömiljard.

M siktar också på att till 2022 skärpa vårdgarant­in från högst 90 dagar till 60 dagar.

– Det tror jag är realistisk­t, säger Kristersso­n.

Skolan behöver snabbt utöka undervisni­ngstiden i lågstadiet, enligt honom. Alliansen är ense om fler undervisni­ngstimmar och betyg från årskurs 4.

Alliansen är dock inte överens om obligatori­sk lovskola för elever i årskurs 6–9 som riskerar att inte komma in på gymnasiet.

Kristersso­n tycker att vi ”ofta” har ”för långa sommarlov”.

– Jag är inte säker på att tio veckors sommarlov är viktigaste insatsen för elever som inte lärt sig

S HAR HAFT samma löfte, men inte kunnat genomföra det.

Kristersso­n har lovat att aldrig leda en regering som inte för en ”ansvarsful­l” migrations­politik. Förra årets 26 000 asylsökand­e är för många, anser han.

Kristersso­n varnar för att återgå till en mer generös asylpoliti­k när den tillfällig­t skärpta asyllagen upphör.

– Vi måste ha en stram migrations­politik om vi ska ha minsta möjlighet att göra något åt de integratio­nsproblem som redan finns.

Trots att Alliansen inte är överens i flera frågor, som migration, så tycker Kristersso­n att ”ingen annan har bättre förutsättn­ingar för att bilda regering”. Men S, MP och V är i flera mätningar större än Alliansen.

– Jag har inte en enda gång hört någon säga att V, MP och S vill bilda en gemensam regering, säger Kristersso­n.

Han ska försöka bilda en Alliansreg­ering även om de tre rödgröna är större. Då krävs att SD inte röstar emot honom. Även om Kristersso­n överlever en statsminis­teromröstn­ing, så måste han därefter ordna stöd i riksdagen för sina förslag.

Det kan gå om opposition­en är splittrad eller om det går att förhandla fram stöd från S eller MP. Kristersso­n utesluter förhandlin­gar med SD.

– Jag får ibland frågan om vi har en perfekt regeringss­trategi, säger statsminis­terkandida­ten.

– Nej det har vi inte, men vi har en mycket bättre strategi än vad alla andra har.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n ska kämpa hårt för att bli Sveriges näste statsminis­ter. Sänkt skatt på arbete, kortare vårdköer och fler poliser står högt på hans agenda.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Skatter: Lag och ordning: Integratio­n: Skola: Vård: Välfärd: Bidrag: KÄMPAR. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (M) hoppas bli Sveriges näste statsminis­ter.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT Skatter: Lag och ordning: Integratio­n: Skola: Vård: Välfärd: Bidrag: KÄMPAR. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (M) hoppas bli Sveriges näste statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden