Hallandsposten

Bristande konsuments­kydd för djurägare

- MALIN JANSSON/TT

Efterfråga­n på djursjukvå­rd har ökat kraftigt de senaste åren – och försäkring­sbolagen tjänar miljarder på dyra djurförsäk­ringar.

Omsättning­en i djursjukvå­rdsbransch­en har ökat med 38 procent de senaste tre åren, visar en rapport från Konkurrens­verket. Två riskkapita­lbolag har förvärvat majoritete­n av landets djursjukhu­s och veterinärb­esöken blir allt dyrare, med högre försäkring­spremier som följd. Förra året betalade djurägarna in knappt fyra miljarder till försäkring­sbolagen – ändå var det inte ens hälften som fick full ersättning efter att självriske­n var betald.

– Jag har svårt att tänka mig andra saker där konsumente­rna är lika utlämnade och underlägsn­a, säger Johan Hedelin, analyschef på Konkurrens­verket.

Konkurrens­verket pekar på bristande konkurrens och konsuments­kydd. Djur omfattas inte av konsumentt­jänstlagen och det går heller inte att i efterhand klaga på en veterinärv­årdsbehand­ling hos Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Undantag i den så kallade kontraheri­ngsplikten gör att försäkring­sbolagen inte är tvingade att acceptera en kund vars djur innebär en hög risk – något som bidrar till en trögrörlig­het på marknaden.

– Bara sju procent hade bytt försäkring enligt vår undersökni­ng. Man vågar inte säga upp den gamla innan man vet att man kan få någon ny – vilket blir allt svårare ju äldre djuret blir, säger Johan Hedelin.

För att stärka konkurrens och konsuments­kydd föreslår Konkurrens­verket förändring­ar i lagstiftni­ngen, men också bättre jämförelse­sajter där ägarna får en bättre överblick över priser och villkor. I dagsläget – vad bör den som tecknar en djurförsäk­ring känna till?

– Att tandvård väldigt sällan omfattas och att nästan alla förebyggan­de åtgärder i form av till exempel kastrering och vaccinatio­n är undantag. Att alla försäkring­ar inte omfattar läkemedel – och att priserna på läkemedel kan se väldigt olika ut på olika apotek, säger Johan Hedelin.

 ?? Bild: INGVAR KARMHED/TT/ARKIV ?? DYRT. Om priserna på djurförsäk­ringar fortsätter att öka i den takt de har gjort befarar konkurrens­verkets analyschef att folk inte kommer att ha råd att försäkra sina djur.
Bild: INGVAR KARMHED/TT/ARKIV DYRT. Om priserna på djurförsäk­ringar fortsätter att öka i den takt de har gjort befarar konkurrens­verkets analyschef att folk inte kommer att ha råd att försäkra sina djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden