Hallandsposten

Sm-silver till friidrotts­profiler från Halmstad

- HASSE SJÖGREN

Det blev Sm-silver till både Philip Frifelt Lundqvist och Caroline Högardh. Båda glada över sina insatser och att prestera när det som mest behövs. – Jag är nöjd med att åka härifrån med en medalj, sa både Philip och ”Carro”.

Det var när friidrotts-sm avgjordes under dagarna tre på Ekängens IP i Eskilstuna, där höjdhoppar­en Philip Frifelt Lundqvist, nu i Mölndal, gjorde en riktigt bra höjdfinal. Och där han något överraskan­de ställdes mot comebackan­de Linus Thörnblad från Malmö AI. Den senare vann på 2.11 och med Philip som tvåa på 2.09.

– Efter att ha haft lite darr på ribban på två meter, så hoppade jag bättre och bättre, sedan blev det väl att jag blev lite för taggad på 2.11. Men det var inte långt ifrån att jag skulle ta den höjden också. Sedan var det ju kul att få hoppa mot Linus och jag är väldigt nöjd med att ta ett silver ...så nu blir det nog Finnkampen för mig, sa Philip – som hoppas på lite högre då.

REDAN FRÅN START så var det två tjejer som drog iväg från det övriga fältet på 3 000 meter hinder och där svenska rekordhåll­aren Charlotta Fougberg, Ullevi, var den som stod för farthållni­ngen. Och i rygg hängde Halmstadtj­ejen Caroline Högardh på.

– Men jag kände att det var för hög fart, tror att vi hade runt 3.10 på första kilometern, så fort har jag aldrig öppnat, sa Carro – som valde att sedan släppa kontakten.

– Men man vill ju försöka på ett SM.

Sedan blev det mer att försöka att hålla de övriga tjejerna bakom sig, så att inte silvret skulle missas, men Carro kunde hålla ett bra tempo tills de två sista varven. Alltså en fart under sitt personbäst­a, men hon fick det sedan kämpigt på slutet. Tiden var ändå 10.02,56 med nästan tio sekunder ner till bronset. Vann gjorde Fougberg på 9.42,14 som var ett nytt mästerskap­srekord.

Nu väntar Finnkampen för Högardh till helgen i Tammerfors.

– Jag var anmäld på 800 meter också, men tror att det är bättre att spara på energin till Finnkampen.

I HINDERFINA­LEN PÅ herrsidan var det ytterst nära medalj för Vidar Johansson, som var en bit bakom trean i loppet in på slutvarvet. Men det syntes att Vidar hade en växel till att ta till, efter en bättre vattengrav­spassering än sin motståndar­e så tog Vidar ikapp allt avstånd fram till sista hindret.

Han kom där också med bättre fart, men så svarar Efrem Brhane från Västerås. Så Vidar, som var så nära medalj, fick nöja sig med att vara fyra på 8.57,33. Vann gjorde Em-finalisten Napoleon Solomon, Tureberg, på 8.43,29.

IFK Halmstads unga sprinttala­ng Kajsa Kjellergre­n sprang in på 24,34 i försöken på 200 meter, där semifinale­rna utgick och det gjorde att det blev mycket tuffare att ta sig till final, Hon hade dessutom två landslagst­jejer i sitt heat – båda på 24,24 och som sedan var etta och trea i finalen. Så det var bara en tiondel bakom för Kajsa. För att få springa finalen hade det krävs 24,28. Så riktigt nära för Ifktjejen. Kajsa är uttagen till ungdoms-finnkampen och springer där just 200 meter samt den korta stafetten.

Notera också att Jonathan Harley, tidigare i Rydö och numera i Ullevi, överraskan­de dök upp på SM. Han hade ju inte tänkt tävla den här sommaren, men kom till start och slutade sjua i spjutfinal­en på 66.79. Här vann Kim Amb, Bålsta – som även han hade tänkt att stå över sommaren – med fina 77.13. Fotnot. Em-tvåan Daniel Ståhl, Spårvägen, kastade världsårsb­ästa, 69,72 meter, när han vann Sm-guldet i diskus.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON/BILDBYRÅN ?? SM-TVÅA. Halmstadfo­strade Em-löparen Caroline Högardh, numera tävlande för Hässelby SK, knep en silvermeda­lj på 3 000 meter hinder vid friidrott-sm i Eskilstuna.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON/BILDBYRÅN SM-TVÅA. Halmstadfo­strade Em-löparen Caroline Högardh, numera tävlande för Hässelby SK, knep en silvermeda­lj på 3 000 meter hinder vid friidrott-sm i Eskilstuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden