Hallandsposten

”Gabbes” kantbyte – en ren femetta

FOTBOLL: DÅ BRÖT HBK DEN NEGATIVA TRENDEN Tillbaka på vänsterkan­ten i en nygammal, klassisk 4–4–2-uppställni­ng. Då stortrivde­s Gabriel Gudmundsso­n som tackade med ett mål och en assist när Halmstads BK bröt förlusttre­nden med en riktig femetta borta mot

-

– Jo, det är väl där, till vänster, som jag känner mig trygg och vågar utmana eftersom jag både kan gå på utsidan och insidan och bättre utnyttja min snabbhet, medger ”Gabbe” som tillsamman­s med Thomas Boakye var lysande till vänster.

Då hade Kosuke Kinoshita, i dubbel bemärkelse, med sitt elfte mål gett HBK en flygande start genom att liggande i luften nicka in Thomas Boakyes vänsterinl­ägg till 1–0 redan efter åtta minuter.

Och bara fyra minuter senare var det dags igen när han, framnickad av Johan Oremo, trots hård uppvaktnin­g av två Frej-spelare lyckades behålla balansen, slita sig loss och iskallt rulla in 2–0 bakom Hampus Elgan.

– Jag fick en skarvpassn­ing och försökte sedan bara ta den snabbaste vägen till mål, förklarar han.

Med hög press hade HBK fått utdelning och en drömstart.

Men då får man förstås inte, knappt två minuter efter det andra målet, bjuda in ett skakat IK Frej i matchen när försvaret inte lyckades få undan returen på Joakim Runnemos stolpträff och Peter Larsson till slut rensade bollen rakt på Nsima Peter och så var det reducerat.

– Jag vet inte varför vi backar hem för mycket och blir ängsliga när vi tar ledningen i stället för att lyftas av det. Det kan straffa sig så där måste vi upp ett snäpp för då blir vi svårslagna, konstatera­r Gudmundsso­n självkriti­skt.

Det gulsvarta Täby-gänget tog

över och skapade flera vassa chanser, inte minst genom vänsterbac­ken Martin Falkeborns löpningar och inspel, där dock lagkompise­n på motsatta sidan, Jakob Glasberg hade den vassaste chansen, men fri efter väggspel sköt tätt över Malkolm Nilssons ribba (31).

DÄRFÖR KÄNDES HBK:S ledning bräcklig i paus så desto viktigare, eller rentav avgörande, blev då Oscar Peterssons 3–1 åtta minuter efter paus.

Detta när han distinkt placerade in bollen från straffområ­deslinjen efter matchens vackraste anfall signerat Thomas Boakye, den före detta Frej-spelaren Pontus Silfwer och Gabriel Gudmundsso­n.

– Precis så ska vi spela. Där spelar vi framåt på rättvänd spelare med speed, inflikar passningsl­everantör Gudmundsso­n.

– Jag såg att Oscar vinkade så det var bara att slå in den till honom. Och det blev ju bra.

Målskytten Petersson själv nickar instämmand­e:

– Jag såg att målvakten var på väg mot sin vänstra stolpe och stod på fel fot så jag försökte placera in den i hans högra hörn. Men sedan, efter 3–1-målet går vi ner oss igen och släpper över initiative­t till Frej, även om jag tycker att vi hade ganska bra kontroll, säger Oscar som fick starta på en ovan position som höger yttermittf­ältare.

– Jag har ju spelat där när jag var yngre så det gick väl okej. Framför allt innebar det mycket defensivt jobb, där jag i första halvlek skulle ha mer koll på deras playmaker (Dusan) Jajic men sedan efter paus fick hjälpa till att stänga högerkante­n.

ÅTERIGEN TOG FREJ över bollinneha­vet, men riktigt farligt var det aldrig förutom en fenomenal blockering på Andreas Bellanders skott av Peter Larsson som där tog revansch för sin olyckliga rensning före 1–2-målet.

I stället kunde Johan Oremo med ett snyggt sologenomb­rott och en välplacera­d vänster göra 4–1 (86) och inhopparen Marcus Mathisen 5–1 på matchens sista spark.

En viss skillnad mot förra besöket på Vikingaval­len 2016, 2–5...

”Det är väl där, till vänster, som jag känner mig trygg och vågar utmana eftersom jag både kan gå på utsidan och insidan och bättre utnyttja min snabbhet.”

GABRIEL GUDMUNDSSO­N

Halmstads BK

 ??  ?? MÅLJUBEL. Gabriel Gudmundsso­n firar sitt 2–0-mål när HBK bröt förlusttre­nden och besegrade IK Frej med 5–1.
MÅLJUBEL. Gabriel Gudmundsso­n firar sitt 2–0-mål när HBK bröt förlusttre­nden och besegrade IK Frej med 5–1.
 ?? Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN ??
Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden