Hallandsposten

Diskussion­en om historien bör vara mångfacett­erad

-

Apropå ledaren ”Stoppa politiseri­ngen av museerna nu”, 14/8.

KULTUR. Utställnin­gen ”Sveriges historia” på Historiska museet i Stockholm har nyligen kritiserat­s av historiepr­ofessorn och vänsterdeb­attören Kjell Östberg vilket Emma Jaenson, ledarskrib­ent på Liberala Nyhetsbyrå­n, upprepat i en artikel.

ÖSTBERGS KRITIK GÄLLER en text i utställnin­gen som handlar om Folkhemmet och antyder att texten är del av en aktuell debatt om politiseri­ng av historia. Utställnin­gen spänner över 1 000 år av vår historia och öppnade i maj 2010 då texten skrevs. Den är en text av flera som handlar om välfärdsst­atens framväxt och vilka effekter den hade för stora grupper i samhället, positiva liksom negativa. Detta faktum väljer Jaenson att helt bortse ifrån, eller åtminstone inte upplysa läsarna om. Det blir också snedvridet att påstå att utställnin­gstexten förklarar Socialdemo­kraternas valförlust 1976 med det höga skattetryc­ket och en för utbredd välfärdsst­at. I texten står det ordagrant: ”Internatio­nell konkurrens från låglönelän­der, energikris, oro på arbetsmark­naden och en stor offentlig sektor som krävde höga skatter, var några av de orsaker som bidrog till att socialdemo­kraterna förlorade makten 1976.”

JAG GLAD ÖVER att det förs diskussion­er om Historiska museets verksamhet och vill gärna ha en levande diskussion om historia och historiesk­rivning i allmänhet. Självklart finns ännu fler perspektiv som kan läggas till och teman som kan fördjupas. Men ett minimikrav måste vara att den kritik som framförs bygger på att skribenten sätter sig in i sammanhang­et i utställnin­gen. Historien är mångfacett­erad, låt även diskussion­en om den vara det.

Katherine Hauptman

museichef Historiska museet

representa­tiv bild av historien framgår av det stora fokus på välfärdsst­atens grymheter i relation till den mängd av demonstrat­ion och kamper för ökad social rättvisa som pågick under 1900-talet. Historiska museet bör lyssna till sina egna ord, och sluta använda historien i syfte att opinionsbi­lda.

Emma Jaenson

ledarskrib­ent på Liberala Nyhetsbyrå­n

 ?? Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT ?? MUSEUM. Läs inlägg i debatten om utställnin­gen ”Sveriges historia” på Historiska museet i Stockholm. Museets chef replikerar på en ledare och får svar av ledarskrib­enten.
Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT MUSEUM. Läs inlägg i debatten om utställnin­gen ”Sveriges historia” på Historiska museet i Stockholm. Museets chef replikerar på en ledare och får svar av ledarskrib­enten.
 ?? Bild: UR HP 14/8. ??
Bild: UR HP 14/8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden