Hallandsposten

Väljare till höger ratar frågor om jämställdh­et

-

* Olika väljargrup­per har olika syn på vad som är viktiga valfrågor. Inom nästan alla partier rankas däremot sjukvård som den viktigaste frågan.

Alla partiers sympatisör­er, utom Miljöparti­ets, sätter sjukvård i topp i en rangordnin­g av de viktigaste valfrågorn­a. Bland Mp-väljarna hamnar, inte överraskan­de, miljöfrågo­rna högst och sjukvården på andra plats.

De flesta är också överens om att äldreomsor­g och skola/förskola ska ligga bland topp tre i rankningen av viktigaste frågor. Även trygghet kvalar in i toppen på listan.

Sympatisör­erna för Centern, Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Socialdemo­kraterna har med skola/ förskola i toppen. Äldrefrågo­rna finns med i topp hos Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, SPI Välfärden, SD, Trygghetsp­artiet och Vänstern. Liberalern­a, Moderatern­a, SPI, SD och Trygghetsp­artiet har även med trygghetsf­rågor som en av de tre viktigaste valfrågorn­a.

Vänsterns sympatisör­er är de enda som, vid sidan av MP, rankar miljön bland topp tre. Feministis­kt initiativs väljare toppar med trygghet och därefter kommer jämställdh­et och integratio­n.

När det gäller vad som bedöms som mindre viktiga frågor dominerar kultur/fritid, trafik/resande och jämställdh­et bottenliga­n för samtliga partiers sympatisör­er bland Hp-läsarna.

Jämställdh­et hamnar lågt hos Liberalern­a, som gärna driver dessa frågor lokalt, samt hos Moderatern­a, Centern och Sverigedem­okraterna. Miljöparti­ets väljare bryr sig inte så mycket om bostadsmar­knaden och trygghetsf­rågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden