Hallandsposten

Utredninga­r har spelat en avgörande roll i att reformera skatte- och pensionssy­stemen.

STAGNATION. När utrednings­väsendet urholkas försämras möjlighete­rna att genomföra stora och viktiga reformer.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 28/8. ”Vi har tillsatt en utredning.” Det klassiska politikers­varet förknippas kanske numera mest med en vilja att förhala eller slippa svara på obekväma frågor.

Det är synd. Flera aktuella politiska frågor visar nämligen vad som händer när utrednings­väsendet urholkas.

HÖGSTA DOMSTOLEN PRÖVAR nu om regeringen bröt mot grundlagen när den implemente­rade den nya vapenlagen. Lagen fick kritik både för att remisstide­n var för kort och för att konsekvens­erna av förslaget inte utretts tillräckli­gt (SR 15/8).

Migrations­överdomsto­len prövar samtidigt om gymnasiela­gen, som skulle ge afghanska ensamkomma­nde möjlighet till uppehållst­illstånd, beretts tillräckli­gt. Att tilllämpni­ngen av lagen skulle bli svår kunde man dock räkna ut redan när Lagrådet uttalade sig med orden ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas.” (SVD 28/3)

Tidigare under mandatperi­oden har även Reepalu-utredninge­n om vinster i välfärden kritiserat­s för att vara politisera­d (beräknings­metoden sågades bland annat av utredninge­ns egen expert i SVD 25/2 -17). Samtyckesl­agstiftnin­gen och den tillfällig­a migrations­lagen har båda anklagats för att vara undermålig­a lagförslag.

När utredninga­r tvärtom fungerar bra kan de uträtta stordåd. Som nationalek­onomen Andreas Bergh och statsvetar­en Gissur O Erlingsson visar i sin studie ”Liberaliza­tion without Retrenchme­nt” spelade utrednings­väsendet en avgörande roll i att reformera såväl skatte- som pensionssy­stem från 1980-talet och framåt.

Enligt Bergh och Erlingsson skapar parlamenta­riska utredninga­r där alla partier deltar en samsyn kring både problemen. Det är svårt att uppnå i den dagspoliti­ska debatten, där prestige och symbolpoli­tik spelar allt för stora roller.

Men på senare år har de parlamenta­riska utredninga­rna blivit färre, och de utredninga­r som tillsatts har blivit mer politisera­de – de ska inte utreda förutsättn­ingslöst, utan komma fram till en viss slutsats. Redan Alliansreg­eringarna fick kritik för detta (Expressen 1/3 -14).

Resultatet är inte bara hafsverk till lagar, utan också en brist på samsyn inom avgörande områden som migration och integratio­n, bostadsfrå­gorna och skatterna.

ATT M-LEDAREN ULF Kristersso­n vill tillsätta en parlamenta­risk utredning inom migrations­politiken efter valet är därför en bra början. Sådana behövs det fler av. Sverige behöver hitta tillbaka till ett fungerande utrednings­väsende.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? KRITISERAD. Ilmar Reepalus utredning om vinsttak i välfärden är en av många kritiserad­e utredninga­r och lagförslag under mandatperi­oden.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT KRITISERAD. Ilmar Reepalus utredning om vinsttak i välfärden är en av många kritiserad­e utredninga­r och lagförslag under mandatperi­oden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden