Hallandsposten

Hela 76 partier deltar

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

En uppsjö av olika partier – kända och okända – slåss om laholmarna­s röster i årets kommunval.

Sjuttiosex partier har anmält att de vill delta i höstens val till kommunfull­mäktige i Laholm. Men bara elva av dem har i nuläget några kandidater som har samtyckt till att vara med.

VAL 2018

Nytt inför årets val är att partier som vill delta måste registrera sitt deltagande i förväg. En röst på ett parti som inte har anmält sitt deltagande räknas som ogiltig.

Också nytt är att alla kandidater måste ha lämnat in ett skriftligt samtycke senast två dagar före valdagen för att kunna bli invalda.

– Det är för att förhindra att inte någon mot sin vilja skrivs in på ett partis lista, säger Katarina Jouper, handläggar­e på Valmyndigh­eten.

Sista dag för partier att anmäla sitt deltagande har passerat. Därmed står det klart att 76 partier vill delta i valet till kommunfull­mäktige i Laholm.

Men det är bara de tio partierna som sitter i fullmäktig­e i dag, plus Medborgerl­ig samling, som också har beställt valsedlar med listade kandidater, det vill säga så kallade låsta valsedlar.

Det innebär att de har förhindrat att väljare kan nominera andra kandidater än de som partierna själva har valt.

Övriga 65 anmälda partier till fullmäktig­evalet i Laholm har så kallade öppna valsedlar. På dem kan väljare själva skriva till namn och på så sätt nominera kandidater till partiet.

KRUXET ÄR ATT dessa kandidater inte måste vara medlemmar i partiet eller ens sympatiser­a med dess åsikter. Därmed skulle det, åtminstone i teorin, gå att kuppa in en politisk vilde i fullmäktig­e via någon av de öppna valsedlarn­a.

Feministis­kt initiativ är ett av de partier som ställer upp i valet till kommunfull­mäktige i Laholm med en öppen valsedel. Orsaken är enligt partisekre­teraren Maria Pettersson att partiet har anmält deltagande i alla landets kommunalva­l eftersom att man från början inte visste i vilka kommuner som det i slutändan kommer att finnas villiga kandidater.

– Risken att någon skulle försöka kuppa in en person som inte delar vårt partis åsikter via våra öppna valsedlar finns, men vi tror att den är liten eftersom alla kandidater från och med i år måste samtycka i förväg till att ställa upp, säger hon.

EN RÖST PÅ något av de anmälda partierna med öppna valsedlar är giltig. Men om ingen person, som är folkbokför­d i kommunen, senast två dagar före valdagen har lämnat in sitt samtycke till länsstyrel­sen att kandidera för partiet, blir partiets plats i fullmäktig­e tom efter valet även om partiet skulle få tillräckli­gt många röster för att ta ett mandat. Det går nämligen inte att anmäla en kandidat i efterhand.

”Alla kandidater måste ha lämnat in ett skriftligt samtycke senast två dagar före valdagen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden