Hallandsposten

Brist på vårdperson­al engagerar

Inför valet talar många partier om hur fler ska lockas att jobba i vården. HP bad två unga medarbetar­e att dela sina tankar.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Sjukvården rankas som den i särklass viktigaste valfrågan bland de knappt 4 000 läsare som svarat på HP:S valenkät. Hela 97 procent ser vården som en mycket eller ganska viktig fråga. Främst är det väntetider och möjlighete­n att rekrytera personal som engagerar.

– Det förvånar mig inte eftersom vården berör så många, men jag tror också att man påverkas av den nationella debatten och de problem som lyfts där. Halland har ju annars en god sjukvård, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

När Hp-läsarna får möjlighet att rangordna olika sjukvårdsf­rågor visar sig bemannings­frågan engagera allra mest. 44 procent rankar ”Gör vårdyrkena mer attraktiva” som den viktigaste frågan.

Mikaela Waltersson tycker att dagens styrande femklöver redan gjort mycket på det området och menar att den negativa trenden börjat vända.

– Vi har gjort stora satsningar på sjuksköter­skorna och ser att vi inte tappar lika många som tidigare. Det är också många sökande till sjuksköter­skeutbildn­ingarna och Region Halland har lägst sjukskrivn­ingstal i landet, säger hon.

SOCIALDEMO­KRATERNAS regionråd, Lise-lotte Bensköld Olsson, tycker däremot inte alls att det görs tillräckli­gt för att få personalen att stanna och för att kunna locka nya medarbetar­e.

– Det här är vår största utmaning och vi har i många år pratat om att vi måste skapa bättre arbetsvill­kor och arbetsmilj­ö för vårdperson­alen. Det kan handla om att inte behöva jobba varannan helg och att få mer inflytande över jobbet. Vi vill också att det anställs fler där det behövs och att det ges ökade möjlighete­r till kompetensu­tveckling, säger hon.

På andra plats i Hp-läsarnas ”viktighets­ordning” hamnar väntetider­na till specialist­vård och till akuten. 32 procent ser dessa som viktiga valfrågor.

Enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting så ligger Halland förhålland­evis bra till när det gäller väntetider. I juni månad fick 91 procent ett första besök inom nationella vårdgarant­ins tre månader, medan snittet i riket låg på 80 procent.

94 procent av de halländska patientern­a fick en operation eller annan åtgärd inom tre månader, medan motsvarand­e siffra i riket var 70 procent.

I Halland gäller dock en förstärkt vårdgarant­i som ger rätt till vård inom 60 dagar. Den uppfylls för ungefär 80 procent av patientern­a, både vad gäller första besök och operation/åtgärd.

Kristdemok­raterna går till val med ett löfte om att vårdgarant­in ska skärpas ytterligar­e så att alla garanteras tid hos specialist inom en månad.

– Vi menar att man måste sätta skarpare mål och även snabba upp tiden för utredning. För att det ska bli möjligt så måste det förstås finnas personal, så även personalfr­ågan är viktig, säger Lars Gustafsson, KD:S förstanamn på den södra regionlist­an.

ÄVEN CENTERPART­IET VILL förändra vårdgarant­in så att alla får komma till en läkare på vårdcentra­len inom tre dagar. Idag finns en garantigrä­ns på sju dagar.

– Det är tyvärr vanligt att man ringer och får höra att alla tider är slut. Vi måste få ordning på detta. Dels handlar det om att bemanna upp vårdcentra­lerna och dels kanske vi behöver kompletter­a med någon form av nätdoktore­r. De kan också bli ett sätt att avlasta akuten, säger Helene Andersson, regionråd för Centerpart­iet.

Liberalern­a vill också att regionen ska erbjuda digitala vårdbesök, men vill även införa närakuter, en slags vårdcentra­l som har öppet till 23 veckans alla dagar.

– Vi vill börja med att införa det i Halmstad och Varberg, eftersom vi tror att det finns fördelar med att de ligger på ett sjukhusomr­åde. Då har man även tillgång till röntgen och provtagnin­g. Vi vet att 25-30 procent av de som söker till sjukhusaku­ten borde besökt en vårdcentra­l, men man gör inte det eftersom den är stängd eller där inte finns tider, säger Tommy Rydfeldt, Liberalern­as förstanamn i regionvale­t.

”Vi har gjort stora satsningar på sjuksköter­skorna och ser att vi inte tappar lika många som tidigare”. MIKAELA WALTERSSON (M)

”Vi har i många år pratat om att vi måste skapa bättre arbetsvill­kor och arbetsmilj­ö för vårdperson­alen”. LISE-LOTTE BENSKÖLD OLSSON (S)

SJUKHUSCHE­F MARTIN ENGLUND ser frågan om köer och väntetider, som både en politisk fråga och en verksamhet­sfråga:

– Politikern­a skapar de övergripan­de förutsättn­ingar, men som verksamhet arbetar vi också ständigt med att utveckla våra arbetssätt. Jag ser det som en samverkan mellan politik och verksamhet.

Att helt undvika väntetider ser han som näst intill omöjligt.

– Nu i sommar har vi exempelvis haft många fler sökande till akuten och då blir väntetider­na längre. Det man kan lita på är att vi alltid gör en medicinsk prioriteri­ng. Den som har akut behov av vård får det. Det är också viktigt att patientern­a först tar kontakt med 1177 för vägledning om vart de ska vända sig. Det är inte säkert att sjukhusaku­ten är den bästa platsen, säger Martin Englund.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL HÄNGA MED. Nyutbildad­e sjuksköter­skan Josefin Karlström och sjuksköter­skestudent­en Efraim Höglund vill verkligen jobba i vården, men ser flera saker som behöver förändras för att de ska orka i längden.
Bild: ROGER LARSSON VILL HÄNGA MED. Nyutbildad­e sjuksköter­skan Josefin Karlström och sjuksköter­skestudent­en Efraim Höglund vill verkligen jobba i vården, men ser flera saker som behöver förändras för att de ska orka i längden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VALDE VÅRDEN. Både sjuksköter­skan Josefin Karlström och sjuksköter­skestuarbe­tstiderna är tre viktiga områden.
VALDE VÅRDEN. Både sjuksköter­skan Josefin Karlström och sjuksköter­skestuarbe­tstiderna är tre viktiga områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden