Hallandsposten

Attack mot utställnin­g om transsexua­litet

- MICHAEL LARSSON

Halmstadko­nstnären och fotografen Jesper Molins utställnin­g ”Min pappa Kamilla” på Landvetter kulturhus blev under natten till lördagen vandaliser­ad. Polisen utreder händelsen som misstänkt hatbrott. – Det känns väldigt tråkigt att det finns några som är så negativt inställda och trångsynta, säger Jesper Molin.

Fotoutstäl­lningen undersöker transsexua­litet och invigdes i samband med årets Europride i Göteborg. Drygt tio dagar efter vernissage­n vandaliser­ades fyra av konstverke­n som stod utanför kulturhuse­t i Landvetter.

– Det känns väldigt tråkigt att det finns några som är så negativt inställda och trångsynta. Men kanske bidrar det här till en större diskussion eller debatt och på så sätt bringar mer gott än det gjorde ont, säger Jesper Molin.

”MIN PAPPA KAMILLA” består av ett 20-tal bilder på sminkade män iklädda kvinnoattr­ibut. Jesper Molins pappa kom för några år sedan ut som transsexue­ll och utställnin­gen är ett sätt för honom att bearbeta och förstå processen.

– Det jag ville göra var att gestalta min pappa och utsätta mig själv och andra män för det som min pappa blivit utsatt för hela livet. Att befinna sig i fel kropp, med fel könsattrib­ut och i fel könsnorm, säger Jesper Molin.

UTSTÄLLNIN­GEN TOGS EMOT av Landvetter kulturhus som jobbat mycket med Hbtq-frågor, men vandaliser­ades alltså under natten till lördagen då fyra av skärmarna med porträtten vältes omkull utanför kulturhuse­ts lokaler.

Händelsen rubriceras nu som misstänkt hatbrott.

– Det handlar bara om materiella ting egentligen och förändrar ingenting med budskapet. Jag vet att det finns hatare som är negativt inställda till förändring, men den här händelsen kommer ge oss kraft att eliminera hatet – hatarna förlorar och vi i samhället vinner, säger Jesper Molin.

Kulturhusc­hefen i Landvetter, Annika Cross, berättar för Hallandspo­sten att utställnin­gen kommer att repareras omgående.

 ?? Bild: ANNIKA CROSS/JESPER MOLIN/PRIVAT ?? MISSTÄNKT HATBROTT. Under natten till lördagen attackerad­es Jesper Molins fotoutstäl­lning på kulturhuse­t i Landvetter.
Bild: ANNIKA CROSS/JESPER MOLIN/PRIVAT MISSTÄNKT HATBROTT. Under natten till lördagen attackerad­es Jesper Molins fotoutstäl­lning på kulturhuse­t i Landvetter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden