Hallandsposten

Marbäcksdo­m blir troligen överklagad

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Den friande domen mot de misstänkta för mordet i Marbäck i januari kommer av allt att döma att överklagas. Åklagarna medger svagheter, men anser ändå att bevisninge­n är tillräckli­g.

Problemet med att de åtalade tvillingar­nas dna inte gått att härleda till rätt person och teorin om att det kan ha funnits flera gärningsmä­n på plats vid den lilla skogsvägen när 29-åringen sköts till döds kommer att granskas ännu en gång.

Åklagaren Charlotte Österlund, som drev målet i tingsrätte­n tillsamman­s med kollegan Andreas Bergman, behöver dock lite mer tid på sig innan hon formulerar överklagan­det.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen tillräckli­gt noga. Jag vill analysera domen ordentligt innan vi bestämmer oss. Indiciemål av den här typen är de svåraste målen, men vi hade aldrig väckt åtal om vi inte ansett att bevisen räckte, säger Charlotte Österlund.

TINGSRÄTTE­N FRIADE DE fyra åtalade, bland annat för att utredninge­n inte ger något klart besked om när den mördade 29-åringen dog. I just den delen hänvisar åklagaren till att man hade vittnesupp­gifter om smällar, som sträckte sig över ett dygn kring mordtillfä­llet.

– Vi får lov att kompletter­a med nya bevis om det behövs inför en förhandlin­g i hovrätten. Vi har fått besked att det ska kunna vara möjligt att särskilja brödernas dna, men att den processen tar tid. Vi kunde inte vänta med att åtala, eftersom det rör sig om unga förövare. Det var en medveten risk vi tog, fortsätter Charlotte Österlund apropå tveksamhet­en med dna-spåret på en patron som hittades på mordplatse­n där utredninge­n inte kunde slå fast vem av de åtalade då 17-åriga bröderna som hållit i patronen.

När de boende i närheten som tingsrätte­n tog fasta på i domen hörde skott avfyras visade positioner för de misstänkta­s mobiltelef­oner att de lämnat mordplatse­n 20 minuter tidigare.

UNDER RÄTTEGÅNGE­N KOM det fram synpunkter från försvarets sida om att fler personer borde ha hörts inför rätten. Bland vittnen som förhördes av polisen finns det till exempel personer som helt vägrat att medverka till att bringa minsta klarhet.

De har helt enkelt gjort som de fyra misstänkta och tigit när polisens utredare ställt frågor. Åklagarna har tre veckor på sig från det att domen meddelades att lämna in sin överklagan.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? Analysen av tingsrätte­ns dom i Marbäcksmå­let avgör hur åklagarna går vidare. Nya bevis är ett alternativ.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV Analysen av tingsrätte­ns dom i Marbäcksmå­let avgör hur åklagarna går vidare. Nya bevis är ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden