Hallandsposten

Byggnämnd vill tillsätta nya tjänster

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholms kommun behöver fler som handlägger bygglov, tar fram planer och arbetar med miljötills­yn. Miljö- och byggnadsnä­mnden vill nu utöka med fem tjänster.

Laholm växer. Det betyder mer att göra i Stadshuset. Bostäder som byggs eller renoveras och företag som expanderar ger avtryck i bygglovskö­n och på tillsynssi­dan.

De senaste två åren har det, enligt miljö- och byggnadsnä­mnden, blivit tydligt att de befintliga resurserna inte räcker till när volymerna ökar samtidigt som lagkraven skärps.

Nu ber nämnden om mer pengar i nästa års budget. Totalt handlar det om 2,3 miljoner kronor.

DE HÄR TJÄNSTERNA står på önskelista­n:

En bygglovsha­ndläggare, två planhandlä­ggare, en kommunekol­og och en miljöoch hälsoskydd­sinspektör. Dessutom vill man utöka tre deltidstjä­nster inom miljökonto­ret till heltid. Det ska stärka arbetet med alkoholoch tobakstill­syn, lantbrukss­tillsyn och miljöskydd.

– Vi har en byggboom och många söker bygglov. Vi behöver förstärka upp bygglovsko­ntoret bland annat med anledning av den diskussion vi haft med Företagarn­a om handläggni­ngstiderna, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i nämnden.

ENLIGT FÖRSLAGET förstärks bygglovsko­ntoret från fyra handläggar­e till fem. Det ska också ge mer tid åt anmälnings­ärenden och att digitalise­ra handlingar.

Plankontor­et utökas från sex handläggar­e till åtta.

– Enligt kommunens strategi ska vi växa. Då krävs tillgång till mark och planer. Vi har totalt cirka 30 planer i kö, varav vi jobbar aktivt med 14, säger Ove Bengtsson

Kommunekol­ogen är tänkt att fylla tomrummet som uppstod när den tidigare miljöstrat­egen gick i pension.

– Tjänsten ser vi som viktigt att fylla. Ska vi ta in konsulter i stället blir det ganska stora pengar, säger Ove Bengtsson.

De nya och utökade tjänsterna finansiera­s till ungefär hälften av att kommunen tar ut avgifter.

”Enligt kommunens strategi ska vi växa. Då krävs tillgång till mark och planer.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden