Hallandsposten

Skolan ska vara likvärdig för alla i Halmstad

-

Halmstad behöver ett nytt styre som sätter satsningar i skola och välfärd före skattesänk­ningar, skriver Arber Gashi (S), som kandiderar till kommunfull­mäktige.

DEBATT 28/8. När jag flyttade till Halmstad fick jag tidigt lära mig att Nissan delar staden. I väst och öst. I rätt och fel. Det dröjde inte särskilt länge innan jag fick beskåda det själv i samband med att jag utforskade staden. Jag såg de gamla miljonprog­rammen på den östra sidan medan de stora villorna och lyxhusen låg på den västra sidan. Segregatio­nen blev som mest påtaglig för mig när jag läste i Hallandspo­sten den 5 juli i år. En artikel slog fast att andelen behöriga elever till gymnasiet i Halmstad var oförändrad från förgående år med 82,2 procent.

VAD SOM GÖR mig djupt bekymrad är hur stora skillnader­na är mellan skolorna i Halmstad. Andelen behöriga till gymnasiet från Söndrumssk­olan i väst var 97,9 procent, medan det på Östergårds­skolan i öst endast var 63,1 procent som blev behöriga.

Låt det sjukna in. 36,9 procent av eleverna på Östergårds­skolan har inte tillräckli­ga betyg för att komma in på gymnasiet. Det är ett misslyckan­de utan dess like.

Vi riskerar att tappa en hel generation ungdomar som kommer ha det svårt att skaffa sig en utbildning, ett jobb och kunna flytta hemifrån.

Det finns ett tydligt samband mellan utbildning­snivå och medellivsl­ängd. De allra största skillnader­na finns mellan dem som har endast förgymnasi­al utbildning och dem som har eftergymna­sial utbildning. Betygen från årskurs 9 är därför direkt avgörande för våra barns och ungdomars framtida fysiska och psykiska hälsa.

Vi kan därför inte längre bara se på när resultaten inte blir bättre. Vi riskerar att tappa en hel generation ungdomar som kommer ha det svårt att skaffa sig en utbildning, ett jobb och kunna flytta hemifrån. En generation som riskerar att söka andra vägar än lagliga för att försörja sig. Politiken har ett direkt ansvar att motverka detta.

Socialdemo­kraterna går till val på att göra vad vi kan för att vända denna trend. Halmstad måste bli en kommun med en likvärdig förskola och skola där alla barn oavsett bakgrund, socioekono­miska förutsättn­ingar och oavsett om man bor i västra eller östra Halmstad, ska ha samma möjlighet att kunna nå sin fulla potential. Detta uppnår vi genom att bland annat; • Öka personaltä­theten i våra skolor. • Göra satsningar på att förbättra den psykiska hälsan bland barn.

• Tidiga insatser för de barn som är i behov av särskilt stöd.

• Öka behörighet­en till gymnasiet genom att rikta extra insatser mot de skolor som har låga resultat och stora utmaningar.

• Satsa på att förbättra lärarnas arbetsmilj­ö så att de kan undervisa i en miljö som inger ordning och studiero.

Det är så vi ser till att skapa skolor där inga elever lämnas efter eller hålls tillbaka.

VI STÅR INFÖR ett val den 9 september. Det är dags för ett nytt styre i Halmstad som står för en politik som för samman vår stad och som sätter satsningar i skola och välfärd före skattesänk­ningar för dem som redan har. Rösta på Socialdemo­kraterna.

Arber Gashi (S) kandidat till kommunfull­mäktige i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden