Hallandsposten

Lägenheter köps och hyrs ut på nätet

- NIKLAS SVAHN/TT

I kölvattnet av den pressade bostadsmar­knaden växer en annan lukrativ marknad – andrahands­uthyrning via tjänster som Airbnb. Lägenheter köps endast i syfte att hyras ut, inte sällan till femsiffrig­a belopp och utan tillåtelse.

Delningstj­änsten Airbnb växer så det knakar och under sommaren ökade antalet hyresgäste­r i Sverige med 26 procent, eller från 256 000 förra sommaren till 325000 i år, enligt nya siffror från företaget. Stockholm är populärast.

Men personer som hyr ut kortare perioder utan tillstånd via tjänster som Airbnb eller Blocket ökar, enligt jurister och organisati­oner som TT har varit i kontakt med.

ANTALET FALL i Sveriges åtta hyresnämnd­er som gäller brott mot lagen om upplåtelse av lägenhet i andra hand har ökat från 148 inkomna mål 2013 till 191 inkomna mål 2017. Hittills i år har hyresnämnd­erna tagit emot 107 mål. I siffrorna innefattas även andra typer av andrahands­uthyrning än via tjänster som Airbnb.

Samtidigt har branschorg­anisatione­n Fastighets­ägarna Stockholm genomfört en undersökni­ng bland sina medlemmar som visar att hela 75 procent av de korttidsut­hyrningar som gjorts skett utan bostadsrät­tsförening­ens tillstånd.

– Jag misstänker att det är ett stort mörkertal som inte frågar om lov, säger Sven von Randow, chefsjuris­t på Fastighets­ägarna.

Undersökni­ngen skickades ut i april i år till 2 500 bostadsrät­tsförening­ar och av 662 svarande var endast 5 procent positiva till korttidsut­hyrning via exempelvis Airbnb.

EN STARK ANLEDNING till att många inte frågar om lov är, enligt Sven von Randow, att de vet att de i princip kommer att få ett nej.

– Har man ett skäl att hyra ut så får du hyra ut i andra hand. Men om vi talar om korttidsut­hyrningar av typen Airbnb, som i princip är någon form av hotellverk­samhet, så är min uppfattnin­g det är en omständigh­et som bostadsrät­tsförening­ar ska neka.

– Det tror jag har mycket att göra med att man vill veta vilka som bor i fastighete­n, säger Sven von Randow.

Vad en bostadsrät­tsförening har för syfte står nedskrivet i stadgarna, som i de allra flesta fall formuleras som att bostäderna ska vara till för föreningen­s medlemmar.

62 procent av bostadsrät­tsförening­arna i Stockholm tillåter inte korttidsut­hyrningar, enligt undersökni­ngen.

Utan att ha statistik anser Kjell E. Johansson, hyresråd på Hyres- och arrendenäm­nden i Stockholm, att problemet med personer som trotsar bostadsrät­tsförening­ar eller går bakom ryggen på dem växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden