Hallandsposten

Vinster och sk

SVERIGE: DÄREMOT VILL ALLA PARTIER ATT LÄRARNAS STATUS SKA FÖRBÄTTRAS

-

Var sjätte niondeklas­sare klarar inte kraven till gymnasiet, ojämlikhet­en mellan skolor och elever ökar och lärarbrist­en växer. Partierna är överens i mycket om vad som behöver åtgärdas i skolan, men frågan om vinster och skolval splittrar.

I valrörelse­n 2014 kändes fortfarand­e chockvågor­na efter Pisamätnin­gen då svenska niondeklas­sares kunskaper i matte, naturveten­skap och läsförståe­lse rasade. Sedan dess har flera undersökni­ngar visat att läget förbättrat­s, men problemen är inte lösta och skolan är fortfarand­e en av väljarnas viktigaste valfrågor.

Ett grundlägga­nde problem är lärarbrist­en. Skolverket bedömer att drygt 77 000 behöver anställas i skolor och förskolor mellan 2017 och 2021. Om inga större förändring­ar sker kommer runt 80000 lärare saknas 2031.

ALLA PARTIER ANSER att lärarnas status och arbetssitu­ation måste förbättras, så att fler vill bli lärare och stanna kvar i yrket. Lärarna måste få tid att undervisa, sägs det. Exempelvis föreslår Socialdemo­kraterna och Liberalern­a statligt stöd för att anställa lärarassis­tenter.

Ett annat problem är att runt var sjätte elev går ut nian utan att vara behörig att söka till gymnasiet. Partierna betonar vikten av tidiga insatser och Moderatern­a och S vill att det ska vara obligatori­skt för elever som riskerar att inte klara kraven att gå i lovskola.

I FJOL LADE Skolkommis­sionen fram en lång rad förslag på hur skolan ska bli bättre och mer likvärdig. Mest rabalder blev det om förslaget att lottning ska kunna avgöra vem som får gå på en populär skola. Alli-

 ??  ?? UTBILDNING VIKTIGT. Skolan är en av väljarnas viktigaste frågor i valet.
UTBILDNING VIKTIGT. Skolan är en av väljarnas viktigaste frågor i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden