Hallandsposten

Olval splittrar

- MARIA DAVIDSSON/TT

anspartier­na protestera­de högljutt och regeringen har inte tagit förslaget vidare i riksdagen.

Nu utreds vilka urvalsregl­er som är lämpliga om det är fler sökande än platser. De rödgröna anser att kötid, som används i dag, diskrimine­rar nyanlända, nyinflytta­de och till och med barn som är sent födda på året.

BÅDE SKOLKOMMIS­SIONEN och Pisa pekar på att Sverige har problem med segregatio­n och ojämlikhet. Skillnaden mellan olika skolor och mellan elever med olika bakgrund ökar.

Skolkommis­sionen förordade ett aktivt obligatori­skt skolval, så att inte enbart välutbilda­de och välinforme­rade föräldrar väljer skola till sina barn. Något som Allianspar­tierna driver i årets valkampanj. Vänsterpar­tiet, däremot, vill helt slopa skolvalet.

Kommission­ens förslag på ett extra statligt stöd på sex miljarder * Nationella målsättnin­gar för bättre skolresult­at, undervisni­ngens kvalitet och likvärdigh­eten.

* En statlig delfinansi­ering till undervisni­ng och elevhälsa, föreslår sex miljarder på tre år.

* Likvärdigh­et och minskad skolsegreg­ation bland annat genom ett system med aktivt skolval till förskolekl­ass och grundskola.

* Öppnar för lottning som urvalskrit­erium när antalet sökande är fler än antal platser, och att kötid då slopas som urvalsmeto­d till friskolor.

* Staten bygger upp en stödjande och stärkande verksamhet med en skolmyndig­het på regional nivå.

* Fler behörighet­sgivande och kompletter­ande utbildning­ar till lärare vid sidan av reguljära lärarutbil­dningar.

* Ett profession­sprogram för lärar- och skolledary­rkena med syfte att främja lärares och skolledare­s profession­ella utveckling.

* Tydligare läroplaner för att öka trygghet och studiero, respektful­lt uppträdand­e och elevens eget ansvar för skolarbete­t.

kronor – främst till utsatta skolor – genomförs nu i ett första steg.

REGERINGEN OCH Vänsterpar­tiet lyckades dock inte få stöd för sitt lagförslag om vinstbegrä­nsningar i skolan, men frågan lever vidare i valrörelse­n. Socialdemo­kraterna

har som vallöfte att stoppa nya vinstdrivn­a skolor tills ”vinstjakte­n” stoppats. Miljöparti­et anser att vinster ska återinvest­eras i verksamhet­en. Och Vänsterpar­tiet står fast vid att skolor inte ska drivas i vinstsyfte.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden