Hallandsposten

FN: Myanmar begick folkmord på rohingyer

- BOEL HOLM/TT

Myanmars militär har utfört massmord och våldtäkter på rohingyer med folkmord som uppsåt, slår Fn-utredare fast i en ny rapport. – En stor seger för människorä­ttsamfunde­t och ett erkännande för rohingyer, säger Myanmarkän­naren Martin Gemzell.

Utredarna skräder inte orden i den 20-sidiga rapporten.

Aung San Suu Kyis regering har tillåtit hatbrott att frodas, förstört dokument och underlåtit att skydda minoritete­r från brott mot mänsklighe­ten som begåtts av armén i delstatern­a Rakhine, Kachin och Shan i Myanmar (Burma).

”Brotten som begåtts i Rakhine, och sättet de begåtts på, överensstä­mmer i natur, allvar och omfattning med brott som tidigare kunnat rubriceras som folkmord”, skriver utredarna.

Nobelprist­agaren Aung San Suu Kyi anklagas för att ”varken ha använt sin position som regeringsc­hef eller sin moraliska auktoritet” för att hejda eller förhindra händelsern­a.

– Jag är nästan chockad över att den är så tydlig och gedigen. Utredarna har rejält på fötterna och talar klarspråk, säger Martin Gemzell, som är Asienchef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

Han tror inte att rapporten kommer att leda till en rättsproce­ss i Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC), eftersom det är osannolikt att Ryssland och Kina skulle gå med på det. Det är inte heller självklart att ICC har mandat för en process då Myanmar inte skrivit under Romstadgan.

– Den här rapporten, eftersom den är så tydlig, är väldigt svår att vifta bort. Det är kanske den största vinsten – den skapar möjlighete­r för att fortsätta dokumenter­a övergrepp, så att det finns förutsättn­ingar att driva en process längre fram.

FÖR ROHINGYERN­A INNEBÄR rapporten ett erkännande.

– Det är ett erkännande av deras verklighet­sbeskrivni­ng. Det visar att de som har försökt tala om situatione­n inte har varit alarmistis­ka.

Martin Gemzell tycker att säkerhetsr­ådet och FN har varit väldigt eftergivna mot Myanmar. Bland annat har avtal man slutit med regeringen om flyktingåt­ervändande varit hemligstäm­plade, och man har inte velat kalla rohingyer vid namn.

– Sveket från det internatio­nella samfundet har varit massivt. Tonen har varit extremt försiktig. Om man inte kan erkänna att problem existerar, hur ska man kunna lösa dem?

FN DEFINIERAR FOLKMORD som handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp, helt eller delvis. Brottsrubr­iceringen är mycket ovanlig, men har använts i bland annat Bosnien och Sudan, och för extremistr­örelsen IS mord på yazidier i Irak och Syrien.

Utredninge­n tillsattes förra året och har intervjuat 875 offer och vittnen i Bangladesh och andra länder, samt analyserat dokument, filmer, foton och satellitbi­lder. Utredninge­n pekar ut Myanmars överbefälh­avare, general Min Aung Hlaing, och ytterligar­e fem generaler som ytterst ansvariga.

Myanmars regering, som fick en förhandsko­pia av rapporten, har hittills inte kommentera­t den. Regeringen har tidigare avfärdat alla anklagelse­r om övergrepp utförda av säkerhetss­tyrkorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden