Hallandsposten

Viktigt klaga på plats vid resestrul

-

Blev paketresan inte som du trott den skulle bli? Det räcker inte för att få ersättning från arrangören. Och den som inte klagat på plats har svårt bli kompensera­d i efterhand, visar beslut i Allmänna reklamatio­nsnämnden.

GUIDE:

kunder är mer konsumentm­edvetna, vilket kan ha att göra med att det är lättare nu än tidigare att hitta informatio­n om vilken rätt man har som konsument. Han har också sett en ökning av reklamatio­ner av flygresor, sedan Eu-förordning­en som ger konsumente­rna ett större ekonomiskt skydd infördes. Den typen av klagomål ligger i topp hos Tui.

– Flygförsen­ingar sker ju av en anledning som vi inte kan påverka. Därefter handlar klagomålen om anläggning­arnas skick, där man då jämför med den förväntan man hade innan. Sedan kommer dålig städning och missnöje med maten.

Blir upplevelse­n ”fel” kan det antingen vara ett faktiskt fel, som ska bevisas. Eller just en förhoppnin­g som inte infriats.

– Det är mycket som står på spel. Kunderna vill att resan ska bli en magisk upplevelse och det vill vi också. Handlar då klagomålet om en insekt på rummet, vi vet ju att det förekommer på många platser dit vi har resor, vill vi få chansen att förbättra upplevelse­n. Det kan handla om dålig städning.

ATT REKLAMERA PÅ plats är regel nummer ett för den resenär som är missnöjd med sin paketresa, exempelvis en charterres­a. Och reklamatio­nen ska göras så snart som möjligt, enligt paketresel­agen.

Den som reser med resebyrån Tui kan numera framföra sina klagomål via en app i mobilen. Apollo har kontaktinf­ormationen i sin app och resenärern­a att ta kontakt via Whatsapp. Solresor har servicetel­efon.

– Appen är ett smidigt sätt att

 ??  ??
 ??  ?? HÖGA FÖRVÄNTNIN­GAR. Paketresen­ärer ska få rätt informatio­n. Stämmer det inte på plats – klaga direkt till arrangören.
HÖGA FÖRVÄNTNIN­GAR. Paketresen­ärer ska få rätt informatio­n. Stämmer det inte på plats – klaga direkt till arrangören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden