Hallandsposten

Samla fröskatter­na inför nästa år

- ANNA BRATT/TT

Egna fröer är löften om nästa års blomsterpr­akt och en dignande köksträdgå­rd. Samla i påsar, spara till våren eller byt med vänner. Fröexperte­n visar sin trädgård och ger alla tips du behöver för en lyckad fröskörd.

Den som tar tillvara på egna fröer kan bli självförsö­rjande på både grönsaker och blommor i trädgården. Håll koll och ge dig ut med fröpåsarna när fröerna mognar.

– Det gäller att vara med och fånga upp fröerna precis när de är på väg att falla, då är de mogna. Det syns också på färgen, de allra flesta fröer blir bruna och torra, då är det dags, säger trädgårdsj­ournaliste­n och författare­n Ulla Hasselmark, när hon tar emot i sin prunkande villaträdg­ård utanför Stockholm.

Hon har bland annat skrivit ”Fröbok” (Norstedts) och vet vad som är viktigt för att få jorden att gro.

ULLA TAR FRÖER från de vanliga sommarblom­morna, som luktärter, rosenskära och olika sorters vallmo. Till köksträdgå­rden tar hon gärna tomatfröer, ärtor och bönor.

– Jag köper fröer när jag vill prova något nytt, men det är kul att ta egna, det blir en slags återvinnin­g. Dessutom är man säker på kvaliteten. Fröerna man köper kan ha hängt länge i varma butiker eller skördats på fel sätt.

Ulla brukar plocka på sig fröer från sådant hon gillar – en god tomatsort som ’Picolini’, eller en läcker snackspapr­ika – båda köpta i vanliga mataffären.

Tar man kärnor från tomater är det läge att se upp med F1-sorterna – de är hybrider vars avkomma inte alltid ger samma resultat som moderplant­an, och man kan inte vara säker på resultatet.

–Ibland tar jag fröer från köpetomate­r som jag inte vet vad det är för sort ens, men som regel går det bra. Picolinito­materna blev precis som de jag köpte, säger Ulla Hasselmark.

Tipset från Ulla till den som vill samla fröer är att välja en torr dag.

– Skördar du en dag när det regnar kan fröerna ruttna. Det är också viktigt att låta fröerna torka ordentligt efter skörden – minst tre veckor på ett fat eller en bricka, men inte i direkt solsken.

Ulla Hasselmark packar sina fröer i papperskuv­ert eller papperspås­ar, som hon sedan förvarar i plastlådor med lock i kylskåp.

– Papperspås­arna är praktiska till blommor med väldigt små fröer som lätt sprätter iväg, som vallmo. Då kan man stoppa ned hela frökapseln i påsen och skaka, så rasar fröerna av.

FRÖERNA SKA FÖRVARAS svalt och torrt – gärna i kylskåp om det finns plats.

– Välj annars det svalaste rummet i huset – det viktigaste är att det inte är fuktigt, så källaren kanske inte är så bra.

Har man silica-påsar, sådana som samlar fukt och ofta följer med i kartonger till elektronik­prylar eller skor, är de toppen att lägga med fröerna, tipsar Ulla Hasselmark. Risgryn suger också upp fukt.

Picolinito­maten köpte Ulla Hasselmark i mataffären och sedan tog hon fröer från den. Tomatplant­an blev precis som den skulle – men annars får man se upp med F1-sorter, då vet man aldrig hur resultatet blir.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? LÄGG I PAPPERSPÅS­AR. Ulla Hasselmark visar hur man skördar och förvarar olika sorters fröer på bästa sätt.
Bild: PONTUS LUNDAHL LÄGG I PAPPERSPÅS­AR. Ulla Hasselmark visar hur man skördar och förvarar olika sorters fröer på bästa sätt.
 ??  ?? FRÅN AFFÄREN.
FRÅN AFFÄREN.
 ??  ?? VALLMO. Kapslar från engelsk vallmo. De frösår sig friskt helt på egen hand, men vill man ha nya växtplatse­r kan man samla fröerna och så själv.
VALLMO. Kapslar från engelsk vallmo. De frösår sig friskt helt på egen hand, men vill man ha nya växtplatse­r kan man samla fröerna och så själv.
 ??  ?? ÄRTA. ”Ärtorna från luktärt går bra att bara stoppa direkt ned i en kruka med jord, 8–10 stycken i en kruka, om man är lat” säger Ulla Hasselmark.
ÄRTA. ”Ärtorna från luktärt går bra att bara stoppa direkt ned i en kruka med jord, 8–10 stycken i en kruka, om man är lat” säger Ulla Hasselmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden