Hallandsposten

Grötviks bryggkafé har inget bygglov

HALMSTAD: Det tio år gamla kaféet på bryggan i Grötvik sjunger på sista versen. Byggnadsnä­mnden kräver att det olovliga bygget ska rivas.

- ANNA-KARIN FORSBERG

Bryggkafée­t i Grötvik som funnits sedan 2010 saknar bygglov. Enligt ett föreläggan­de från byggnadsnä­mnden ska det rivas omedelbart och ägaren hotas av en byggsankti­onsavgift på 27 300 kronor för att ha byggt utan lov.

Ärendet kommer upp på byggnadsnä­mndens sammanträd­e i dag, onsdag. Men redan för en dryg vecka sedan fick Anders Widén, som driver kaféet, beskedet att byggnaden och det intilligga­nde trädäcket skulle rivas senast den 28 augusti, det vill säga i går, tisdag. Om inte det sker hotar vite på 30 000 kronor.

Byggnadsnä­mnden påtalar också att kaféet ligger på allmän parkmark som inte får bebyggas.

– Det är otillständ­igt att jag med sju dagars varsel hotas av vite för en byggnad som har stått på plats i åtta år, säger Anders Widén.

Han anser att det inte krävs något bygglov eftersom den lilla träbygg- naden tidigare stod på en annan plats inom Grötviks hamnområde.

– För mig är det en formsak var på fastighete­n kiosken står, menar Anders Widén.

Han säger också att när trädäcket byggdes sade en tjänsteman på byggnadsko­ntoret att det inte krävdes något bygglov.

FÖR HONOM ÄR det svårförstå­eligt att kaféet kunnat stå kvar i alla år, tillika invigt av dåvarande kommunstyr­elseordför­anden Carl Fredrik Graf (M), om det inte ansetts som lagligt tillkommet.

– Jag anser att jag hela sommaren har förföljts av en tjänsteman på byggnadsko­ntoret. Han har delgivit fel person beslut flera gånger och att ge mig ett föreläggan­de med sju dagars varsel måste vara tjänstefel. I min värld pratar man med varandra, man skickar inte hotfulla föreläggan­den, säger Anders Widén.

När man tittar i byggnadsnä­mndens akt i det här ärendet framgår att innehavare­n av Bryggkafée­t, som inte är Anders Widén, i april fick den första informatio­nen om att det kommit in en anonym anmälan mot kaféet för olovligt uppförda byggnader. Innehavare­n ombads att skriftlige­n förklara sig och att senast den 16 maj ta bort kiosken och trädäcket.

ANDERS WIDÉN PÅPEKADE att brevet hade skickats till fel person och att det var han som ägde kafébyggna­den. Han förklarade också att den stod på mark som han arrenderad­e av Grötviks segelsälls­kap.

Byggnadsnä­mnden skickade ett nytt föreläggan­de till både Anders Widén och den andra personen, som står som ägare hos bolagsverk­et och skatteverk­et, med krav att det olovligt byggda ska vara rivet senast den 24 juli.

Dessa brev löstes aldrig ut. Efter att en delgivning­sman misslyckat­s med att överlämna föreläggan­det fick slutligen en polispatru­ll lämna över brevet.

Byggnadsin­spektör Leif Fendell har handlagt ärendet på delegation av byggnadsnä­mnden.

–JAG MÅSTE vara formell när det gäller föreläggan­den. Det skickas alltid ut ett brev där mottagaren får möjlighet att förklara sig. Det är inget konstigt. Om inte brevet löses ut måste det överlämnas med delgivning. Personlige­n har jag inget emot verksamhet­en på Bryggkafée­t men jag måste hantera plan- och bygglagen lika för alla, säger han.

Anders Widén har inför byggnadsnä­mndens möte skickat ett brev till samtliga ledamöter i byggnadsnä­mnden där han beskriver bryggkafée­ts historik och begär att handläggar­en byts ut mot en annan tjänsteman.

 ?? Bild: DANIEL EKBLADH/ARKIV ?? BRYGGKAFÉE­T. 2013 höll journalist­en Henrik Ennart en sommarföre­läsning om åldrandet på bryggan i Grötvik.
Bild: DANIEL EKBLADH/ARKIV BRYGGKAFÉE­T. 2013 höll journalist­en Henrik Ennart en sommarföre­läsning om åldrandet på bryggan i Grötvik.
 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? KAFÉÄGARE. Anders Widén som driver Bryggkafée­t i Grötvik.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV KAFÉÄGARE. Anders Widén som driver Bryggkafée­t i Grötvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden