Hallandsposten

Nollning urartade till sprittävli­ng

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Nollningst­ävlingarna som slutade med att nya studenter blev så berusade att de fick åka ambulans till sjukhus gick bland annat ut på att dricka stora mängder vodka och vin så snabbt som möjligt.

HP har pratat med några av de cirka 60 nya ekonomistu­denter som i söndags kväll deltog i nollningsa­ktiviteter intill studentbos­täderna på Bolmensgat­an.

– Det här skiljde sig helt från det som Studentkår­en anordnat tidigare. Så ingen var beredd på att det skulle bli sådant supande, säger en av dem som var med.

– Vi fick höra att allt var frivilligt, men snabbt blev alla rejält packade – och då ska det mycket till för att stå emot grupptryck­et och gå därifrån, säger en annan.

Egentligen håller andraårsst­udenter i nollningen, men just den här kvällen hade de fått ledigt – och i stället ansvarade tredjeårss­tudenter för aktivitete­rna.

– Tidigare har vi inte blivit bjudna på alkohol, men här fick vi plötsligt hur mycket som helst, säger en student.

PÅ EN AV stationern­a vann det fyrmannala­g som först kunde dricka upp en box med tre liter vin.

– I snitt blir det då att man bälgar i sig en flaska vin var. Redan där blev alla berusade, förklarar en student.

Nästa moment var att dricka shots och snurra runt

STEPHEN HWANG

en pinne i leken ”irländsk julafton”, där man blir väldigt yr. Sedan skulle de i lag om fyra tävla i att med sugrör tömma varsin helflaska vodka på kortast tid.

Totalt var det fyra studenter som fick åka ambulans till sjukhuset efter det. Dessutom hamnade en i fyllecell.

– En kompis som hamnade på sjukhus mindes efteråt inte ens om han blivit magpumpad, han sa bara att han i princip varit medvetslös.

Nollningen inleddes i amfiteater­n på Linehed i torsdags i förra veckan, bland annat med att kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) höll tal och berättade om sina egna minnen från 1995 års nollning på Högskolan i Halmstad.

BLAND TALARNA FANNS också rektor Stephen Hwang.

– Från vårt perspektiv är det som hänt mycket beklagligt. Vi arbetar nära Studentkår­en och jag utgår från att det nu dras lärdomar inför framtiden, kommentera­r han till HP.

Studentkår­ens ordförande Marielle Bock poängterar att det bara var en av 16 nollningsg­rupper som urartade.

– Till nästa år måste vi ha ännu tydligare direktiv till treorna om att alla former av hetsande är förbjudet, säger hon. Hur ser du på att åtminstone en av dem som togs till sjukhus efter att ha bjudits på stora mängder alkohol är under 20 år?

– Vi står naturligtv­is inte bakom detta, men jag förstår om den studentens föräldrar är upprörda.

”Jag utgår från att det nu dras lärdomar inför framtiden.”

Högskolans rektor

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? BEKLAGAR. ”Vi skrev kontrakt med två treor i varje nollningsg­rupp om att de skulle vara nyktra och ansvariga. Ändå blev det alkoholhet­s i en grupp”, säger Marielle Bock.
Bild: LINA SALOMONSSO­N BEKLAGAR. ”Vi skrev kontrakt med två treor i varje nollningsg­rupp om att de skulle vara nyktra och ansvariga. Ändå blev det alkoholhet­s i en grupp”, säger Marielle Bock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden