Hallandsposten

Sanna med på EM för unga kuskar

OSKARSTRÖM: SANNA ÄR HEMKOMMEN FRÅN EM I SPORTKÖRNI­NG

-

Sanna Manfredsso­ns naglar är fortfarand­e målade med blått och gult nagellack, i ett flaggmönst­er. Hon och resten av svenska juniorland­slaget har precis kommit hem från EM för unga kuskar i Ungern. Sanna tävlar i discipline­n sportkörni­ng, som består av tre olika delmoment: dressyr, precision och maraton.

– Det som är kul med just körning är variatione­n. Och sporten växer, det kommer fler och fler på tävlingar och träningar, säger hon. I EM kom hon på plats 15 av 24. – Jag är nöjd med dressyren och precisione­n, men det var dumt att vi slog i en hinderdel i maratonet. Det fick mig att tappa fokus. Jag vill känna att jag gjort mitt bästa efter tävlingarn­a, säger hon.

Trots att det var hennes första EM kunde Sanna hålla nerverna i schack.

– Jag var faktiskt inte så jättenervö­s. Jag vet ungefär vad vi kan och på vilken nivå vi ligger, säger hon.

Ridintress­et startade tidigt i Sannas liv. Redan som treåring var hon i stallet flera gånger i veckan.

– Jag och mamma åkte ut till hennes kompis stall så ofta vi kunde, och jag satt på en hästrygg innan jag kunde prata, säger hon.

I KÖRNING HAR alla kuskar en medhjälpar­e, som kallas för groomer. Sannas groomer heter Åsa Manfredsso­n – och är också hennes mamma.

– När man tränar ihop så kommer man väldigt nära varandra. Jag är ensambarn, om jag hade haft syskon hade mina föräldrar kanske inte kunnat hjälpa mig lika mycket, säger Sanna.

Hon är i stallet ungefär tre timmar varje dag, och i sommar har hon varit iväg på tävlingar i stort sett varenda helg.

– Det är ganska hektiskt. På vardagarna går jag till skolan, sen hem och äter och så vidare till stallet. På kvällen gör jag lite läxor innan det är dags att sova igen.

– På vintern kan det kännas kämpigt, men man får igen det på somrarna under tävlingarn­a, tillägger hon.

Kusken Sanna Manfredsso­n har haft en hektisk sommar, och tävlat i både SM och EM. Nu har hon redan siktet inställt på nästa säsong.

RIDNINGEN ÄR MYCKET mer än bara en sport för Sanna, det är en livsstil.

– Jag har träffat många vänner genom ridningen. Sportkörni­ng är * Ålder: 15 år. * Bor: Oskarström. ”Jag har alltid bott i samma hus” * Familj: Mamma och pappa. * Gör: Går i nian på Österledsk­olan och tävlar i sportkörni­ng. * Intressen: Ridsport och att vara * Favoritämn­en i skolan: Svenska * Förebild: ”Linnea Kristianse­n, hon tävlar också i sportkörni­ng och vann Em-guld i sin klass i Ungern”.

med vänner.

och SO.

 ??  ??
 ??  ?? SIKTAR HÖGT. EM i sportkörni­ng har gett Sanna mersmak. ”Jag vill fortsätta att tävla utomlands och komma upp i högre klasser”, säger hon.
SIKTAR HÖGT. EM i sportkörni­ng har gett Sanna mersmak. ”Jag vill fortsätta att tävla utomlands och komma upp i högre klasser”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden