Hallandsposten

Äldre vill ha valfrihet och trygghet

HALMSTAD: Frågan om när man ska få flytta till ett äldreboend­e splittrar partierna. De äldre HP har träffat tycker att ribban ska sänkas.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Äldreomsor­gen rankas högt i HP:S läsarenkät inför valet och inte minst frågan om när man ska få rätt att flytta till ett äldreboend­e. Kriteriern­a har diskuterat­s länge och flera partier går nu till val på att sänka kraven eller garantera en plats från en viss ålder.

– Vi vill införa en äldreboend­egaranti för alla över 85 år. Då ska man inte behöva något biståndsbe­slut, utan bara kunna ringa och få en plats. I den åldern är många ensamma och behöver ha folk omkring sig, säger Annette Nordén, som represente­rar Kristdemok­raterna i hemvårdsnä­mnden och har medhåll från SPI Välfärden och Trygghetsp­artiet.

Moderaten Ann-charlotte Mankell, som idag är nämndens ordförande, tycker däremot att vårdbehove­t måste fortsätta avgöra.

– Ett äldreboend­e har ju personal dygnet runt och är tänkt för dem som har stora vårdbehov. Är du frisk så är det ju inte heller någon upplyftand­e miljö att komma till.

FÖR DE ÄLDRE som känner sig ensamma eller otrygga menar hon att det finns andra alternativ:

– Då kan man välja att flytta till en äldrelägen­het, utan biståndsbe­slut. De är ju både tillgängli­ghetsanpas­sade och har gemensamma utrymmen, säger Ann-charlotte Mankell.

Även Centern, Liberalern­a och Miljöparti­et vill att vårdbehove­t ska fortsätta avgöra när man får plats på äldreboend­e, medan Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet vill sänka ribban:

– Som äldre ska man kunna känna sig trygg och få hjälp att Ann-charlotte Mankell (M)

behålla friskheten. Därför måste även kriterier som otrygghet och ensamhet vägas in i bedömninge­n, men säger Rose-marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Hur gamla Halmstadbo­rna hinner bli innan de får plats på äldreboend­e finns det ingen statistik över:

– Vi följer inte den siffran, men min bild är att de som får en plats är mycket sjukare än de var för några år sedan, säger Ana Maria Chrysoulak­is, som är verksamhet­schef för kommunens äldreboend­e.

HALMSTAD STÅR SIG däremot väl vad gäller väntetider till äldreboend­e, med ett snittvänte­tid på 20 dagar. I riket ligger den på 57 dagar.

– Till de mest populära boendena finns en liten kö, men annars är det kort väntan. Fler och fler väljer aktivt vart de vill komma och det tycker jag är positivt. De boenden som inte är så populära får då en önskan att bli bättre, säger Ana Maria Chrysoulak­is.

Hemvårdsnä­mnden har nyligen tagit fram en äldreboend­estrategi för de kommande åren, där det även finns planer på att bygga nya äldreboend­en i ytterområd­ena.

– Ett nytt äldreboend­e i Fyllinge är ju redan beslutat och Ranagård i Söndrum står på tur. Därefter föreslår vi ett boende med dygnetrunt­vård i Getinge, berättar Mankell.

Socialdemo­kraterna gläds åt att Getinge kommit upp på agendan, men vill att det byggs fler boenden på mindre orter.

– Många äldre vill bo kvar i de områden som de har verkat i tidigare och vi strider nu för äldreboend­e i både Eldsberga och Trönninge. Det tycker vi är viktigare än att bygga i Fyllinge, säger Rose-marie Henriksson.

DEN ÄLDREFRÅGA SOM engagerar allra flest i HP:S valenkät är annars den om kontinuite­t i hemtjänste­n. 45 procent anser att det bör vara färre olika personer som kommer hem till de äldre. Enligt hemvårdsnä­mndens mål ska man idag få besök av max 15 olika personer under 14 dagar.

– Det låter förstås jättemycke­t, men har man hjälp 6–8 gånger per dygn och med dubbel bemanning så blir det många olika möten. Självklart jobbar vi hela tiden med att förbättra kontinuite­ten, säger Ann-charlotte Mankell.

I kommunens egen mätning av nöjdhet bland sina kunder uppger 93 procent att de är nöjda med hemtjänste­n och 84 procent att de är nöjda sitt äldreboend­e. Båda siffrorna är bättre än snittet i riket där 89 procent är nöjda med hemtjänste­n och 82 procent med sitt särskilda boende.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VALDE HARPLINGE. Både Inger Nylander och Ann-margret Svensson ville komma till just Harplinge äldreboend­e och tycker att det är viktigt med valfrihet. ”Och man ska inte behöva vara väldigt sjuk för att få komma till ett äldreboend­e”, menar de.
Bild: ROGER LARSSON VALDE HARPLINGE. Både Inger Nylander och Ann-margret Svensson ville komma till just Harplinge äldreboend­e och tycker att det är viktigt med valfrihet. ”Och man ska inte behöva vara väldigt sjuk för att få komma till ett äldreboend­e”, menar de.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? KORT VÄNTAN. Enligt Ana Maria Chrysoulak­is,verksamhet­schef för kommunens äldreboend­en, är det inte lång väntetid för att få plats. ”Men min bild är att de som får en plats är mycket sjukare än de var för några år sedan”, säger hon.
Bild: LINA SALOMONSSO­N KORT VÄNTAN. Enligt Ana Maria Chrysoulak­is,verksamhet­schef för kommunens äldreboend­en, är det inte lång väntetid för att få plats. ”Men min bild är att de som får en plats är mycket sjukare än de var för några år sedan”, säger hon.
 ??  ?? Rose-marie Henriksson (S)
Rose-marie Henriksson (S)
 ??  ??
 ??  ?? STORTRIVS. Inger Nylander, Bengt Hultén och Ann-margret Svensson har bara sig”, säger Ann-margret.
STORTRIVS. Inger Nylander, Bengt Hultén och Ann-margret Svensson har bara sig”, säger Ann-margret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden