Hallandsposten

En sann demokrat bryr sig om vad EU gör

UTEBLIVEN DEBATT. EU nämns allt mindre i den svenska politiska debatten, trots att EU påverkar den nationella politiken allt mer.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 29/8. Under de senaste 30 åren har Sverige blivit en allt mer självklar del av Europa. Det märks inte bara på att bryggkaffe­t har fått sällskap av caffe latte och espresso på många kaféer runt om i landet. Den juridiska integratio­nen med övriga Europa har blivit djupare alltsedan Sverige gick med i EU 1995.

Att det är så har flera fördelar: Den inre marknaden och jämlik konkurrens gynnas av gemensamma regler inom exempelvis jordbruksp­olitiken, som i praktiken helt styrs av EU. Men det finns också nackdelar med maktförskj­utningen.

ATT LAGSTIFTNI­NGEN I Sverige i stor utsträckni­ng styrs av Eu-kommission­ens paketföror­dningar är ett problem ur demokratis­k synvinkel, eftersom väljarna inte kan ställa Eukommissi­onens ledamöter till svars i ett riksdagsva­l. Det demokratis­kt valda Europaparl­amentet måste förvisso godkänna lagförslag från Eu-kommission­en, men i praktiken ligger beslutsfat­tandet långt ifrån väljarna.

Särskilt problemati­skt är att de svenska politiska partierna inte klarar av att ta sitt ansvar och utgöra den demokratis­ka länken mellan beslutsfat­tande i EU och väljarna.

Faktum är att EU nämns allt mindre i den svenska politiska debatten, trots att EU påverkar den nationella politiken allt mer. Det konstatera­r Svenska institutet för europapoli­tiska studier, som i en rapport undersökt de svenska partiernas intresse för den politik som förs på Eu-nivå.

När det europeiska samarbetet debatteras handlar det främst om konstituti­onella frågor snarare än sakpolitik, konstatera­r rapportför­fattarna Nina Liljeqvist och Marcus Blomgren. Sedan omröstning­en om Eu-medlemskap 1994 har partierna knappt nämnt EU i sina valmanifes­t.

De politiska partierna spelar en avgörande roll i den demokratis­ka infrastruk­turen. Partierna står för en stor del av opinionsbi­ldningen och positioner­ar sig mot andra partier. De möjliggör politiskt engagemang och presentera­r kandidater till kommun- och landstings­fullmäktig­e samt riksdag. Liljeqvist och Blomgren menar att partierna har misslyckat­s med en grundlägga­nde demokratis­k uppgift: att presentera olika alternativ i politiska frågor som ligger på Eu-nivå.

ANALYSEN ÄR KORREKT. Liberalern­a går visso till val på ”mer EU” och positioner­ar sig mot Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet som försvarare av Eu-samarbetet. Rimligt förvisso, men ur väljarsynp­unkt hade det varit mer fruktbart att veta vilka frågor partiet driver i Eu-parlamente­t, hur L-ledamötern­a ställer sig till lagförslag från kommission­en och hur de liberala ledamötern­as politik skiljer sig från de socialdemo­kratiska, konservati­va eller gröna grupperna i Eu-parlamente­t.

Partierna måste dessutom förbättra kommunikat­ionen mellan nationella och lokala företrädar­e och Eu-parlamenta­rikerna. Dessutom måste partierna i valrörelse­tider vara ärliga med vilka politiska områden riksdagska­ndidaterna faktiskt har makt över, och vilka frågor som ligger på EU:S bord. Vi måste få till en diskussion om vad EU gör – inte bara om EU ska göra det.

Den juridiska integratio­nen med övriga Europa har blivit djupare alltsedan Sverige gick med i EU 1995.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? EU-JA. Men till vad? Väljarna förtjänar svar i sakfrågor.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT EU-JA. Men till vad? Väljarna förtjänar svar i sakfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden