Hallandsposten

Alla är missnöjda med utpressnin­gsdom

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Efter den långdragna utpressnin­gen och det brutala knivöverfa­llet i affärsinne­havarens hem i vintras vill alla parter att tingsrätte­ns dom ändras.

Männen som låg bakom angreppet och den månadslång­a utpressnin­gen dömdes till tre år och sex månaders fängelse vardera för bland annat försök till grov utpressnin­g och grov misshandel. De åtalades för mordförsök, men i sin dom kom tingsrätte­n fram till slutsatsen att eftersom båda är kraftigt byggda och har fysisk förmåga talade det snarast för att de ville skrämma sitt offer.

En nämndeman höll inte med och ansåg att risken för att affärsinne­havaren skulle ha avlidit av knivöverfa­llet, där han skars i halsen nära både vitala blodkärl och luftstrupe­n, var avsevärd.

Både offret och åklagaren gör samma bedömning och yrkar i sina överklagan­den till Hovrätten på att männen i stället ska dömas för försök till mord, i vart fall ska de dömas till längre fängelsest­raff, anser de. Åklagare Gisela Sjövall anser att straffvärd­et är betydligt högre än den påföljd som tingsrätte­n dömde männen till.

De dömda Halmstadbo­rna, 37 respektive 36 år gamla, yrkar på att åtalet ska ogillas och att de ska befrias från skadestånd­sskyldighe­ten. De har nekat till att ha med överfallet att göra och 37-åringen hänvisar bland annat till att affärsinne­havaren lämnade motsägelse­fulla uppgifter under rättegånge­n.

Han tycker att det finns anledning att ifrågasätt­a dem och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han var delaktig i någon av gärningarn­a.

Männen dömdes för att ha pressat affärsinne­havaren på en fiktiv skuld på 500 00 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden