Hallandsposten

Nytt olagligt medel har hittats i Halmstad

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

Ett nytt olagligt bekämpning­smedel mot flugor har den senaste tiden börjat säljas i Sverige. En behållare med det olagliga medlet hittades i en butik i Halmstad vid en livsmedels­inspektion­en, rapportera­r P4 Halland.

Bekämpning­smedlet har under sommaren använts i flera livsmedels­butikers charkdiska­r och i restaurang­er i Sverige, något som lett till att Kemikaliei­nspektione­n nu inlett en granskning av medlet.

När en av kommunens livsmedels­inspektör var ute på kontroll hittades den första behållaren med det olagliga bekämpning­smedlet i charken i en av Coops butiker. När inspektöre­n kontaktade Kemikaliei­nspektione­n fick denne reda på att medlet inte var godkänt i Sverige, rapportera­r P4 Halland.

– Vi fick problem med flugor när värmen kom i somras. Jag hade en leverantör som precis varit på en mässa i Holland och fått detta presentera­t för sig, säger Simon Ericsson, butikschef på Coop i Halmstad, till radiokanal­en.

Bekämpning­smedlet är godkänt i Nederlände­rna, men Sverige har striktare regler. Trots detta uppges medlet alltså ha sålts vidare till verksamhet­er i Sverige som hanterar livsmedel.

Coop i Halmstad är en av butikerna som använt medlet under sommaren.

Simon Ericsson säger till Sveriges Radio att det är olyckligt att han och andra använt det innan det blivit godkänt.

– Det känns ju inte bra, så klart. Man känner sig lurad. Man vill ju ändå lita på leverantör­ernaw, att de har koll på det de säljer, säger Simon Ericsson till P4 Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden