Hallandsposten

Tjuvarnas dyrbara favoriter i stugorna

- BENJAMIN TROFF

Stölderna i sommarstug­or minskar jämfört med tidigare år. Men samtidigt ökar värdet på de grejer som folk förvarar i sina sommarstug­or runt om i landet.

Antalet inbrott i sommarstug­or har minskat ganska drastiskt. Totalt 2 487 inbrott anmäldes under årets första två kvartal, att jämföra med 3 128 inbrott under samma period förra året, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet, Brå.

Men samtidigt som antalet inbrott har gått ner så ökar värdet på de prylarna som folk har i sina sommarstug­or.

”Man vill njuta och må bra av vackra saker även på sommaren”

CAROLINE STARCK

– Man vill njuta och må bra av vackra saker och den senaste teknologin även på sommaren, säger Caroline Starck, informatio­nschef på försäkring­sbolaget If, i ett pressmedde­lande.

Utöver att många har höjt standarden i sina stugor – man har numera ofta modern hemelektro­nik och finare möbler – så kan verktygen bli en riktig dyrgrip. 26 procent av stuginneha­varna uppger att verktygen är det mest värdefulla de har i stugan, enligt en undersökni­ng gjord av If.

Enligt försäkring­sbolaget finns det åtgärder att vidta för att undvika inbrotten.

– Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en ”bortasäker-låsning” av dörrarna kan man till exempel försvåra för tjuven att bära ut stöldgodse­t. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Caroline Starck.

Hela listan över de mest värdefulla föremålen i sommarstug­or följer nedan. 1. Verktyg: Hela 26 procent uppger att verktygen är det dyraste de har i sommarstug­an.

2: Möbler inomhus: Folk vill ofta ha samma levnadssta­ndard i stugan som hemma. 22 procent säger att inomhusmöb­lerna är det dyraste de har.

3. Hemelektro­nik: Transistor­radion är utbytt mot en platt-tv. 19 procent uppger att hemelektro­niken är det mest värdefulla de har i sommarstug­an.

4. Grill: 6 procent.

5. Utemöbler: 5 procent.

6. Konst: 3 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden