Hallandsposten

Hallandspo­litiker med i beskjutna bussen

- PÄR LINDQVIST LENA LYXELL

Sd-politikern Sara-lena Bjälkö, från Falkenberg, var den riksdagsle­damot som satt i den buss som blev beskjuten i Skaraborg.

Det var under måndagen som det framgick att en buss med en Sdpolitike­r ombord blivit beskjuten.

Nu visar det sig att det handlar om Falkenberg­spolitiker­n Saralena Bjälkö, vilket gt.se var först att rapportera om.

HP FÅR TAG på en skärrad Sara-lena Bjälkö på tisdagen. Hon berättar om händelsen som utspelade sig natten mellan lördagen och söndagen.

– Vi var på väg till en dragracing­tävling, jag skulle göra comeback efter 15 år var det tänkt. Då kör någon förbi oss och sköt mot oss. Jag hann bara skrika reg-nummer, reg-nummer. Allt gick så fort, säger hon.

HON VILL INTE gå in på några fler detaljer då det pågår en polisutred­ning.

– Det här är ingen lek, det är på allvar. Vi är tacksamma att vi inte blev skadade. Och jag är så tacksam att vår dotter inte följde med, att hon stannade hemma, säger hon.

I bussen, som hon har ägt i nästan 20 år, fanns bara hon, hennes man och chauffören.

– Oavsett om det (hotet) var riktat mot mig eller inte så var det riktat mot oss. Vi var ju bara tre i bussen, säger hon.

Hon deltog på dragracing-tillställn­ingen i Skaraborg under söndagen. Men Sara-lena Bjälkö erkänner att hon inte mår bra.

– De som varit med om något liknande vet precis vad jag känner nu. Man är chockad och känner sig tom inombords.

Vad händer nu för din del, klarar du av att fortsätta arbetet inför valet?

– Jag har fått råd vad jag ska göra och jag hoppas att det ska bli bra. Jag hoppas kunna jobba på, bara jag orkar, säger Sara-lena Bjälkö och berättar att hon bland annat pratat med SD:S gruppledar­e Mattias Karlsson efter händelsen.

Men blir du inte rädd?

– Det är klart att det är en oro och att jag är rädd. Man är inte mer än människa, säger Sara-lena Bjälkö.

På tisdagskvä­llen medverkade hon på kommunfull­mäktige.

– Det är svårt att hålla tankarna samlade. Minnesbild­er dyker upp hela tiden och jag tänker på vad som hade kunnat hända. Den som inte varit med om något liknande kan inte föreställa sig hur det känns.

– Det är många som hört av sig, men jag har inte hunnit prata med alla.

POLISEN HAR ETT meddelande om händelsen på sin hemsida.

Deras preliminär­a bedömning är att det inte finns något som tyder på att händelsen har med riksdagsle­damotens kandidatur att göra.

– Vår initiala bedömning är att det inte har använts skarpa skott – men det är något som vår tekniska undersökni­ng måste visa. Det finns mycket jag inte kan svara på i nuläget, då det pågår en intensiv förundersö­kning, säger Helena Trolläng, enhetschef för demokrati och hatbrottsg­ruppen region Väst, till gt.se.

Polisen meddelade på tisdagskvä­llen att skotten som avlossades var lösa, enligt TT.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? SKÄRRAD. Sara-lena Bjälkö, SD, satt på en buss som blev beskjuten i lördags. I går kväll var hon på fullmäktig­e.
Bild: LENA LYXELL SKÄRRAD. Sara-lena Bjälkö, SD, satt på en buss som blev beskjuten i lördags. I går kväll var hon på fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden