Hallandsposten

C vill satsa på lantliga vägar

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Centerpart­iet föreslår pengar och åtgärder så att det enskilda vägnätet kan förbättras. Både lokalt och över hela landet.

VAL 2018

Till gårdagens pressträff i Knäred kom C med en hel delegation, bland dem förre landsbygds­ministern Eskil Erlandsson. Temat var det enskilda vägnätet och vad som kan göras för att förbättra vägstandar­den.

Laholms kommunråd Erling Cronqvist berättade att kommunen är på väg att arbeta fram en prioriteri­ngslista för åtgärder på enskilda vägar.

– Medborgarn­a ska kunna få svar på när det kan bli aktuellt att göra vid deras väg, säger Cronqvist.

Då behövs också mer kommunala pengar, anser han.

– Vi lägger ungefär sex miljoner om året. Men det räcker inte. För att få en förbättrin­g skulle vi behöva ett par miljoner till, säger Erling Cronqvist.

ETT MÖRKT MOLN hänger också över Laholms kommun. I framtiden kommer Trafikverk­et bara att ge statsbidra­g till vägförenin­gar. Alltså inte längre direkt till Laholms kommun, som i dag sköter många enskilda vägar.

– Sådan är lagstiftni­ngen. Man ska understödj­a vägsamfäll­ighetsföre­ningar och finns det ingen förening blir summan noll. Men man har gått lite vid sidan om, säger Eskil Erlandsson om att kommuner som Laholm ändå kunnat få ut bidragen.

De församlade centerpart­isterna var dock eniga om att det är bättre för landsbygds­borna att ha vägförenin­gar och kunna råda själva över sin väg.

Lars-ove Johansson, Ljungby, är själv medlem i en förening.

– I min by får vi bidragen, en pott pengar att använda till det vi vill satsa på för vägen. Alla ställer upp och gör det på ett ekonomiskt sätt. Då känner man att man har beslutet hemma i byn i stället för att kommuen eller någon annan ska styra, säger han.

PÅ RIKSPLANET VILL C satsa 300 miljoner per år under tio år på det enskilda vägnätet.

– Lite vårdslöst skulle man kunna säga att det är en miljon om året per kommun, säger Eskil Erlandsson.

Centern vill också göra kostnaden för väghållnin­gsavgift avdragsgil­l även för villaägare som bor utmed enskilda vägar.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? VÄGVAL. Det enskilda vägnätet är viktigt för hela landet och behöver stärkas. Det anser Ola Johansson, Eskil Erlandsson, Erling Cronqvist, Sven-olof Johansson och Sven Jansson, alla (C).
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N VÄGVAL. Det enskilda vägnätet är viktigt för hela landet och behöver stärkas. Det anser Ola Johansson, Eskil Erlandsson, Erling Cronqvist, Sven-olof Johansson och Sven Jansson, alla (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden