Hallandsposten

Skollunch kryddades med politik

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Femton minuter. Det var vad varje parti förfogade över när de fick chansen att presentera sin politik för eleverna på Osbecksgym­nasiet.

Samhällsku­nskapslära­ren Josefin Hervén och elevrådet kläckte idén om att bjuda in de tio partier i Laholm som är represente­rade i kommunfull­mäktige.

– Alla får femton minuter var, där de kan presentera sin politik. Vi har valt att lägga det vid lunchtid i matsalen, så kan de som har möjlighet komma och lyssna utan att vi bryter schemat alltför mycket, säger Josefine Hervén och fortsätter:

– DET BLIR lite som ett torgmöte eller speakers corner. De flesta av våra treor ska ju rösta i valet på riktigt.

Osbeck håller också ett eget skolval, där eleverna kan rösta till riksdagen.

– Skolvalet hålls den 6 september, och den 4 september ska vi ha vi en debatt med där riksdagspa­rtiernas ungdomsför­bund medverkar, säger Josefin Hervén.

Sverigedem­okraterna och Ingmar Rundberg var först ut under lunchen i tisdags.

– Vi vill förstatlig­a skolan, skapa mer studiero genom att bland annat införa mobilförbu­d under lektionsti­d och vi tycker att svenska ska vara det språk som talas på lektionern­a.

Eleverna Elias Söderström, Fredrik Asplund och Leo Arvidsson tyckte det var bra att politikern­a kom till skolan.

– Vi har yttrandefr­ihet i Sverige, det är bra att alla kan säga vad de tycker, säger Elias Söderström.

ALLA TRE HAR bestämt sig för vad de kommer att rösta på. Som unga laholmare efterlyser de mer aktivitete­r för unga i kommunen.

– Det behövs absolut mer att göra som kan locka ut folk, enas de om.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? VALTALADE. Ingmar Rundberg och Thomas Lövenbo berättade för Osbecksele­verna vad de vill förändra i Laholm.
Bild: CARINA NILSSON VALTALADE. Ingmar Rundberg och Thomas Lövenbo berättade för Osbecksele­verna vad de vill förändra i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden