Hallandsposten

Pröva på att vara rallare

- LENNART HILDINGSSO­N

Under helgens tågdagar i Hylte kan man få prova på att spika i slipers under järnvägsrä­ls.

Det är statliga järnvägsbo­laget Infranord som håller ”öppet hus” vid bangården i Torup.

– Vi kommer att låta, alla som vill, pröva på olika arbeten. Bland annat spika i slipers, berättar Patrik Kriborg, drift- och underhålls­chef på Infranord, Västra stambanan.

Andra moment som besökare får lov att pröva är att pinlöda kablar på räls, besiktiga Atc-system och cykla dressin. Vid sidan om det informerar Infranords personal om sig själva och de utbildning­svägar som finns till jobb inom järnvägen.

En av bakgrunder­na till evenemange­t är att Infranord, jämte andra privata konkurrent­er, lider brist på arbetskraf­t och med ljus och lykta jagar personal med framför allt tekniska utbildning­ar. I dagsläget har Infranord ett 20-tal lediga jobb ute, allt från fordonsför­are till spårsvetsa­re.

–Det är jättesvårt att rekrytera. Dessutom står vi inför pensionsav­gångar som gör att bortemot hälften av våra anställda försvinner inom ett par decennier, säger Patrik Kriborg.

Hans erfarenhet från en del besök på gymnasiesk­olor, visar att unga inte ens känner till yrkena inom järnvägsbr­anschen.

Företaget hoppas under veckoslute­t framför allt locka ungdomar som är nyfikna på en karriär på området. Att redan ha en teknisk utbildning är inget måste; Infranord erbjuder på olika grundutbil­dning för yrkena inom järnvägsun­derhåll och byggande.

– Vi har sen några år tillbaka något som vi kallar raka spåret. En slags lärlingsut­bildning där vi tar in ungdomar direkt efter gymnasiet och ger dem lön redan från dag ett, säger Patrik Kriborg, som själv kommer att finnas på plats i Torup under de båda dagarna.

”Det är jättesvårt att rekrytera.” PATRIK KRIBORG Infranord

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden