Hallandsposten

Det går inte att lagstifta bort ensamheten

-

Apropå ledare, 20/8.

Ett par minuters samtal kan betyda mycket för en ensam äldre person, lyfter SPF seniorerna fram i en insändare i dag och undrar vidare vem som är villig att ta tag i problemet med ensamhet. Har du några tankar i ämnet att dela med dig av?

ÄLDREPOLIT­IK. Enligt en forsknings­rapport från Socialstyr­elsen lider 15,6 procent av de 253 000 äldre över 65 år i Sverige som har hemtjänst, korttidsbo­ende eller särskilt boende av undernärin­g. I media skrivs det också mycket (negativt) om den mat som erbjuds de äldre som har bistånd i form av matleveran­ser.

SPF Seniorerna­s samrådsgru­pp i Halmstad har genom intervjuer av tjänstemän på hemvårdsfö­rvaltninge­n och hemtjänstp­ersonal undersökt hur den kylda mat som levereras av kommunen upplevs. (På grund av sekretess har inte berörda äldre kunnat intervjuat­s)

Matportion­erna är näringsber­äknade och urvalet är stort. I en enkät svarar många av de tillfrågad­e att de är nöjda med maten.

Varför kastas då så mycket mat? Varför ”äter de äldre upp sig” när de är inlagda på sjukhus? Och går ner i vikt igen när de kommer hem? (Hemtjänstp­ersonalens undringar)

Både tjänstemän­nen på hemvårdsfö­rvaltninge­n Dalila Dorai och hemtjänstp­ersonalen beskriver hur viktig chauffören som levererar matportion­erna en gång i veckan är. Han lyser upp tillvaron för de äldre som känner att de får kontakt med omvärlden. Ett par minuters samtal med en chaufför poängteras!

DET SOM BÖRJADE med en undersökni­ng av de äldres mat landade i slutsatsen om äldres ensamhet.

Vilket parti vill satsa på att skingra de äldres ensamhet?

Samrådsgru­ppen SPF Seniorerna i Halmstad

 ?? Ur HP 20/8. ??
Ur HP 20/8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden