Hallandsposten

Högre skatter ger oss inte bättre välfärd

-

De skattehöjn­ingar som den röd-gröna regeringen genomfört har lett till att det blivit mindre lönsamt att arbeta, dyrare att tanka bilen och dyrare att spara. Det skriver tre halländska riksdagska­ndidater från Moderatern­a.

DEBATT 29/8. Sverige har världens femte högsta skattetryc­k. Trots höga skatter har vi inte en tillräckli­gt bra välfärd. Vi moderater vill genomföra en riktad skattelätt­nad på 500 kronor per månad till människor med små inkomster som ibland har svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Genom detta får exempelvis samhällsbä­rare som bussförare, förskollär­are och sjuksköter­skor mer i plånboken och större marginaler att leva på.

DÄRTILL VILL VI sänka skatten för pensionäre­r en sjätte gång, efter Alliansens fem sänkningar, genom att förstärka det förhöjda grundavdra­get för alla som är 65 år och äldre. Den som har låg eller normal pension får därmed 2 400 till 3 600 kronor mer i plånboken per år. Totalt sänker vi skatten för de över 65 år med 18 miljarder kronor.

Gav jobbskatte­avdraget mindre skatteintä­kter till vården, skolan och omsorgen? Nej, tvärtom.

Den rödgröna regeringen­s skattehöjn­ingar på 60 miljarder kronor har inte förbättrat vår gemensamma välfärd. Vårdköerna är längre i dag än 2014. Poliserna är färre i dag än 2014. Allt fler människor, inte minst kvinnor, upplever en allt större otrygghet.

Höga inkomstska­tter gör inte välfärden bättre eller oss tryggare. I stället innebär de skattehöjn­ingar som den rödgröna regeringen genomfört att det blivit mindre lönsamt att arbeta, dyrare att tanka bilen, dyrare att transporte­ra varor, dyrare att spara och dyrare att flyga.

Vi har också tidigare visat att det inte finns någon konflikt mellan att fortsätta satsa på välfärdens kärna samtidigt som det blir mer lönsamt att anstränga sig, arbeta och spara till sin egen trygghet.

MELLAN 2006 OCH 2014 genomförde vi fem jobbskatte­avdrag samtidigt som sköt till 30 miljarder kronor till välfärdens kärna. Gav jobbskatte­avdraget mindre skatteintä­kter till vården, skolan och omsorgen? Nej, tvärtom.

Tack vare att fler människor kom i arbete under denna tid och fick en egen försörjnin­g steg skatteintä­kterna. Därmed kunde vi förstärka den gemensamma välfärden som sjukvård, omsorg, skola och polis. Det går att kombinera sänkta skatter med en förbättrad välfärd. Om bara viljan finns.

Jörgen Warborn (M) Ulrika Jörgensen (M) Lars Püss (M) * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

riksdagsle­damot från Varberg

riksdagska­ndidat från Kungsbacka

riksdagska­ndidat från Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden