Hallandsposten

Centerns fula spel om skogen

-

SKOG. Eskil Erlandsson (C) åker land och rike kring och kräver att inventerin­gen av nyckelbiot­oper ska stoppas. Man kan fråga sig varför? Är det inte bra att vi vet var de största naturvärde­na finns i våra skogar?

JAG TROR ATT det handlar om att Centern vill både äta kakan och ha den kvar. Så här ligger det till:

Som skogsägare kan du ansluta dig till certifieri­ngssysteme­n FSC eller PEFC. Det är en typ av miljömärkn­ing och innebär att du får mera betalt för ditt virke. Men det förutsätte­r samtidigt att du följer systemens regler. En av punkterna i dessa är att du inte får avverka nyckelbiot­oper, det vill säga särskilt betydelsef­ulla, mindre områden med stora naturvärde­n.

FSC:S regelverk har förhandlat­s fram mellan olika intressen. Men det ska betonas att även skogsägarn­a godkänt kraven på att undanta nyckelbiot­oper från avverkning. När det gäller PEFC har skogsägarn­a och skogsnärin­gen själva formulerat reglerna.

CENTERN VILL NU stoppa inventerin­gen av nyckelbiot­oper, men man vill behålla certifieri­ngen. Om nyckelbiot­operna inte har identifier­ats, kan man avverka även den mest värdefulla skogen samtidigt som man precis som tidigare får bättre betalt. Men detta vågar inte Eskil Erlandsson säga.

Centerns agerande är obegriplig­t och ologiskt. Risken är nämligen stor att kampanjen mot nyckelbiot­oper skjuter certifieri­ngssysteme­n i sank. Det vore förödande för svensk skogsnärin­g, som på exportmark­naden lever högt på sina Fsc-märkta produkter.

Anders Wirdheim

Miljöparti­et de gröna

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? SKOGSMILJÖ. Det finns en risk att certifieri­ngssysteme­n skjuts i sank, befarar insändarsk­ribenten.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV SKOGSMILJÖ. Det finns en risk att certifieri­ngssysteme­n skjuts i sank, befarar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden