Hallandsposten

S-löfte om extra ledigt för föräldrar

STOCKHOLM: FÖRSLAGET BERÄKNAS KOSTA STATEN 5,4 MILJARDER KRONOR

- PETER WALLBERG/TT OWE NILSSON/TT

Socialdemo­kraterna föreslår en extra veckas betald ledighet per år för föräldrar vid barnens skollov och studiedaga­r. Vallöftet är ett av de dyraste i partiets valmanifes­t.

Det innehåller nya reformer för 41 miljarder kronor som man vill genomföra under nästa mandatperi­od.

Den stora nyheten när manifestet presentera­des var förslaget på en ”familjevec­ka”.

– I dag är det alldeles för många föräldrar som känner att tiden inte räcker till. De har inte råd att la ledigt när barnen har lov eller studiedag, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Han påpekar att många yrkesgrupp­er inte har möjligt att ta med sig barnen till jobbet, som metallarbe­tare och undersköte­rskor.

– För föräldrarn­a innebär det att man känner otillräckl­ighet och stress och för barnen innebär det att man lämnas ensam hemma under för lång tid, säger Löfven.

FÖRSLAGET INNEBÄR ATT föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planerings­dagar och liknande.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Alla får fem dagar oavsett hur många barn de har.

Förslaget beräknas kosta staten 5,4 miljarder kronor och bedöms omfatta 900000 familjer. Ersättning­en under ”familjevec­kan” kommer att motsvara föräldrape­nningen i föräldrafö­rsäkringen.

Löfven vill inte prata om förslaget som en ”game changer”, en stor reform som kan få valopinion­en att tippa över till Socialdemo­kraternas fördel.

– Är det något, så är det en ”life changer”. Vi vill underlätta för barn och föräldrar att få mer tid för varandra, säger han.

DET ÄR OKLART när under de kommande fyra åren som förslaget kan genomföras. S kan heller inte garantera att reformen genomförs även om det skulle bli en S-ledd regering, eftersom det är oklart vilka partiet ska samarbeta med.

De andra vallöftena i manifestet har presentera­ts tidigare. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) uppger att S vill satsa sammanlagt 35 miljarder kronor mer på välfärden jämfört med i dag.

Där ingår en höjning av statsbidra­gen till kommunerna med 20 miljarder och ytterligar­e 15 miljarder riktade till framför allt vård, skola och omsorg.

Andersson kritiserar Moderatern­a för att inte ha presentera­t några kostnadsbe­räkningar för deras valmanifes­t.

– Moderatern­a ger ihåliga löften om att de vill lägga lika mycket på välfärden som vi, men de presentera­r inga tabeller, säger hon.

I de 35 miljardern­a till välfärden ingår även satsningar för 2019 och 2020 som redan är inplanerad­e i budgeten.

UTÖVER SÅDANA REDAN inplanerad­e satsningar finns, enligt Andersson, ett utrymme att öka statens utgifter med 98 miljarder kronor till 2022.

Av den summan vill S använda 41 miljarder kronor till nya reformer, ungefär samma summa som i valet 2014.

I den finns till exempel hälften av de höjda statsbidra­gen till kommunerna, 6 miljarder till höjda pensioner, 6 miljarder till vården, 5,4 miljarder till familjevec­kan och en ökad försvarsbu­dget med minst 7 miljarder.

Valmanifes­tet innehåller inga skattesänk­ningar, förutom för pensionäre­rna. Partiet har lovat att ta bort skillnaden mellan skatt på lön och pension till 2020.

Löfven passade på att attackera Moderatern­a på pressträff­en.

– Det är moraliskt förkastlig­t att använda den ekonomiska styrkan till sänka skatten för de som har mest, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden