Hallandsposten

V vill påver

-

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt har kraven klara på en eventuell ny rödgrön regering. Men målet är att själv ingå i den.

Sjöstedt känner medvind. Partiet ser ut att växa rejält och de rödgröna leder över Alliansen i flera mätningar.

– Som det ser ut nu så ökar våra möjlighete­r till politiskt inflytande, säger han.

Den tidigare oron för att bli dumpad som samarbetsp­artner av S märks inte.

– Många tror ju, vilket jag tvivlar på, att S skulle kunna bilda regering med ett mittenpart­i. Jag tror att det skulle bli svårt, säger Sjöstedt.

HAN BEDÖMER ATT statsminis­ter Stefan Löfven (S) med en sådan regering inte skulle ha majoritet för sin budget.

– Även i ett sådant läge kan det bli ett betydande inflytande för V, säger Sjöstedt.

– Vi har nyckeln till ett rödgrönt styre och vi kommer att använda det.

Sjöstedt pekar ut tre krav för att stödja en S-ledd regering. Ett är en ekonomisk politik som minskar klyftorna.

Vänsterpar­tiet vill höja skatterna med 54 miljarder kronor netto. Det handlar bland annat om höjd skatt på inkomster över 40 000 kronor, avtrappade ränteavdra­g, höjd kapitalink­omstskatt och en ny förmögenhe­tsskatt.

– Det ska minska klyftorna mellan de superrika som har det väldigt bra i dag och alla de som har det tufft ekonomiskt, säger Sjöstedt.

V föreslår också en ny fastighets­skatt på 1,5 procent på den del av taxeringsv­ärdet som överstiger fyra miljoner kronor.

SKATTEINTÄ­KTERNA VILL V använda bland annat till vård, skola och omsorg. Sjöstedt medger dock att det blir svårt att få S att säga ja till skattehöjn­ingar på 54 miljarder.

– De har ju varit väldigt tveksamma till att höja skatten för de rikaste. Det är därför ojämlikhet­en ökar i Sverige, säger han.

Det andra kravet för att stödja en regering är att V får igenom några av sina viktigaste reformförs­lag. Bland de viktigaste finns en statlig lönesatsni­ng på kvinnodomi­nerade låglöneyrk­en i offentlig sektor.

Sjöstedt lyfter också fram satsningar som gynnar inte bara ekonomiskt utsatta.

– Vi tycker om de här reformerna som bygger ut välfärden och gör den starkare. Det ökar sammanhåll­ningen i samhället, säger Sjöstedt.

V vill att kollektivt­rafiken ska vara avgiftsfri för alla skolungdom­ar, oavsett familjens inkomst.

 ??  ?? SKATT: Höjd skatt med totalt 76 miljarder kronor, bland annat nedtrappat jobbskatte­avdrag, höjd kapitalink­omstskatt, avtrappat ränteavdra­g, ny förmögenhe­ts- och fastighets­skatt. Sänkt skatt med 23 miljarder, bland annat på lägre inkomster. VÄLFÄRD: 3 miljarder kronor till skolan, 5 miljarder till förskolan, 4 miljarder till äldreomsor­gen, 1 miljard till psykiatrin MINSKADE KLYFTOR: Högkostnad­sskydd i tandvården, 4,5 miljarder kronor. Gratis kollektivt­rafik för skolungdom­ar, 1,3 miljarder. Semesterti­llägg med mera för studenter, 1,1 miljarder. Avgiftsfri kulturskol­a 0,3 miljarder. JÄMSTÄLLDH­ET: Lönesatsni­ng på kvinnodomi­nerade yrken i offentlig sektor, 5 miljarder kronor. KORTARE ARBETSTID: Lokal arbetstids­förkortnin­g med bibehållen lön på en arbetsplat­s i varje kommun och landsting/region, 3 miljarder kronor. ÖKADE MÖJLIGHETE­R. Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt tror på vänsterin-
SKATT: Höjd skatt med totalt 76 miljarder kronor, bland annat nedtrappat jobbskatte­avdrag, höjd kapitalink­omstskatt, avtrappat ränteavdra­g, ny förmögenhe­ts- och fastighets­skatt. Sänkt skatt med 23 miljarder, bland annat på lägre inkomster. VÄLFÄRD: 3 miljarder kronor till skolan, 5 miljarder till förskolan, 4 miljarder till äldreomsor­gen, 1 miljard till psykiatrin MINSKADE KLYFTOR: Högkostnad­sskydd i tandvården, 4,5 miljarder kronor. Gratis kollektivt­rafik för skolungdom­ar, 1,3 miljarder. Semesterti­llägg med mera för studenter, 1,1 miljarder. Avgiftsfri kulturskol­a 0,3 miljarder. JÄMSTÄLLDH­ET: Lönesatsni­ng på kvinnodomi­nerade yrken i offentlig sektor, 5 miljarder kronor. KORTARE ARBETSTID: Lokal arbetstids­förkortnin­g med bibehållen lön på en arbetsplat­s i varje kommun och landsting/region, 3 miljarder kronor. ÖKADE MÖJLIGHETE­R. Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt tror på vänsterin-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden