Hallandsposten

Ka fler frågor

- PETER WALLBERG/TT

– Det ska inte vara så att barnen i en familj med låg inkomst ska ansöka om busskort, säger Sjöstedt.

V VILL OCKSÅ ha ett nytt högkostnad­sskydd så att tandläkarb­esöket blir billigare för alla, oavsett ålder och inkomst.

Det tredje kravet Sjöstedt har för sitt stöd till en regering är ”framsteg” när det gäller att ta bort vinster i välfärden.

V:s mål är att ingå i en rödgrön regering, trots att man under innevarand­e mandatperi­od fått igenom en rad förslag i budgetsama­rbetet med S och MP.

– Vi vill påverka fler frågor, säger Sjöstedt.

Han tror att om V varit med i regeringen så hade kanske Vattenfall­s tyska kolgruvor lagts ned i stället för att säljas.

– Det var det största och sämsta klimatbesl­utet som togs under den här mandatperi­oden, säger Sjöstedt.

Han tror också att V i en regering kanske hade kunnat stoppa vapenexpor­ten till Saudiarabi­en. Partiet vill förbjuda svensk vapenexpor­t till diktaturer, till länder i krig och till länder som bryter mot mänskliga rättighete­r.

Sjöstedt tror även att V hade kunnat se till att den tillfällig­a asyllagen inte blivit riktigt lika stram. Nu vill han återgå till den gamla, generösare asylpoliti­ken och tänker kämpa för rätten till familjeåte­rförening. ...att svensk vapenindus­tri skulle klara ett exportstop­p till diktaturer och länder i krig:

– Sverige är i dag en stor vapenexpor­tör per person i världen. Det finns ingen anledning att vi ska vara i toppen på den ligan.

...hans kritik mot dagens skattesyst­em:

– En miljardär kan betala lägre andel i skatt än en kassörska gör.

...att V vill avskaffa det fria skolvalet för att minska segregatio­nen:

– När jag gick i skolan var det ganska självklart att direktören­s son kunde gå i samma klass som städerskan­s dotter

...hur eleverna ska blandas om det fria skolvalet tas bort:

– Man ska jobba med var skolorna ligger och vilka som kallas till skolorna.

...att försvarsbu­dgeten borde motsvara två procent av BNP:

– Nej, jag tror att det är helt orimligt.

– Nu kommer det ungefär 25 000 asylsökand­e per år. Drygt hälften av dem får stanna. Det bedömer jag som mycket rimligt.

SJÖSTEDT TROR INTE att en återgång till en generösare asyllag ökar antalet asylsökand­e till Sverige. Enligt honom var det återinförd­a gränskontr­oller på Balkan som var orsaken till att antalet gick ned.

Sjöstedt tycker att de med asylavslag ska återvända till sina länder. Men partiet vill samtidigt att ”papperslös­a” ska ha rätt till socialbidr­ag och full sjukvård här.

– Människor har ett människovä­rde. Även den papperslös­e har det. Vi tycker inte att barn ska leva på gatan, säger Sjöstedt.

Han tror att fler skulle återvända frivilligt om myndighete­rna kunde behålla kontakten med de som fått avslag och hjälpa dem med att ordna återresa och mottagande i hemlandet.

Sjöstedt är övertygad om att V skulle klara att göra de kompromiss­er som krävs i en regering. – Jag tycker att vi har visat det. Han anser att V sett till att landet kunnat styras under de gångna fyra åren genom budgetsama­rbetet.

På frågan om vilken ministerpo­st Sjöstedt skulle vilja ha, svarar han:

– Jag tror att jag skulle vara en bra statsminis­ter i grunden.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? flytande även efter valet
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT flytande även efter valet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden